Zoeken
In\uitlog

Nieuws bibliotheek totaal

11-04-2024

Dit jaar vieren we het 115-jarig bestaan van onze muziekvereniging op een bijzondere manier, we gaan een 3−daagse reis maken en geven daarbij drie concerten. Dit wordt onze “Tour Opus 115”.

tour opus 115 Voorkant Zaterdagochtend 18 mei vertrekken we bij Ons Huis rond de klok van 08.00 uur met zo’n 66 deelnemers in een dubbeldekker bus met aanhanger naar Clervaux in Luxemburg, waar we eind van de middag ons eerste optreden geven. Zo goed als alle orkestleden zijn van de partij.

Om het speciaal voor ons gecomponeerde muziekstuk Hout, Koper, Brons en Staal uit te kunnen voeren nemen we de buisklokken mee. Deze moeten de klank van de Almense kerkklokken in het stuk vervangen.


Zondagochtend rijden we vanuit ons hotel in Bitburg naar een van de oudste steden van Duitsland, Trier, waar we om 11.00 uur spelen in de historische burcht ‘Brunnenhof’.
’s Middags maken we een boottocht over een van de mooiste delen van de Moezel en stappen af in Bernkastel-Kues voor een bezoek aan deze mooie stad met zijn prachtige vakwerkhuizen, gelegen tussen de wijngaarden.

Maandag tweede Pinksterdag rijden we in zuidelijke richting naar bezoekerscentrum Cloef Atrium bij de plaats Orscholz. In deze natuurlijke omgeving geven we ons derde concert. Ter afsluiting bezoeken we het naast gelegen ‘Baumwipfelpfad’ waar we op 42 meter hoogte boven de boomtoppen staan en uitkijken over de Moezel en natuurpark Saar-Hunsrück.

Begin van de middag rijden we terug naar Ons Huis in Almen waar we begin van de avond aankomen.

31-03-2024

Zaterdag 16 maart 2024 was het weer tijd voor onze jaarlijkse voorspeelmiddag. Tegen 4 uur zaten er al aardig wat vaders, moeders, opa’s en oma’s in de benedenzaal van Ons Huis om het kunnen van hun kind of kleinkind te beluisteren.

Ook een paar volwassenen die les hadden lieten hun kunnen horen, samen met hun docent. Maar de meeste kinderen deden het zelfstandig, alleen of met een groepje.

We hebben kunnen genieten van Mauk, Luca, Flore, Lisa, Julia, Sil, Aileen, Juna, Annemarie, Tess, Gerrie en Janny die allemaal een stukje deden.
Voor sommigen was het de eerste keer, anderen hadden al meer ervaring. De middag werd afgesloten met een paar stukjes van het opleidingsorkest, dat bestond uit alle kinderen ondersteund door Dinie en Herman.

We zijn heel blij met onze docenten Henk, Andrea, Suzan, Otto, Janet en Gerda die met zoveel liefde en inzet onze jeugd het instrument bespelen proberen aan te leren. 


26-03-2024

Donderdagavond 7 maart was het een drukte van belang in Almen.

Bij de Winterlezing waren de “Ridders van Gelre” op bezoek, om te vertellen over hun werk. Tegelijkertijd was bij muziekvereniging Juliana omroep Gelderland te gast, maar dat was in het kader van opnames voor “I love de Achterhoek”,

een serie waarin Frans Miggelbrink en Willem te Molder gaan onderzoeken wat zij zouden kunnen gaan doen na hun pensioen. Thema voor deze avond was “de generatiekloof”.
Henk Muileman was hier namens Omroep Gelderland voor benaderd door zijn oud-leerlinge Margriet Harkink en heeft het hele gebeuren begeleid.

Afgesproken was dat Herman ten Have als oudste lid (al 92 jaar) zou worden geïnterviewd. Ook zouden Willem en Frans even mee repeteren om te kijken of deze hobby wat voor hen was. Tijdens het interview, dat om 19.00 uur begon in de bovenzaal, kwam iedereen verder gewoon binnendruppelen en gingen we zoals elke donderdagavond ons voorbereiden op de repetitie. De cameraman, de geluidsman en de interviewers zochten steeds een rustig plekje om samen met Henk en Herman wat te praten.

 

Om half 8 begon de repetitie en werd iedereen hartelijk welkom geheten. Tijdens het spelen van ons inspeelstuk maakten de mensen van Omroep Gelderland opnamen. Hierna hebben we onze compositieopdracht “Hout Koper Brons en Staal” gerepeteerd.

Dit was een mooie gelegenheid voor Willem en Frans om mee te spelen met het orkest. Willem bespeelde, gecoacht door Thijmie Boel, de buisklokken die de rol van de kerkklokken moesten vervangen. Frans kreeg het aambeeld onder zijn beheer. Het was een heel passend stuk, mooi aangekondigd door Henk. Dirigent GilianSchmidt wist beide gastspelers goed aan te sturen en uit te dagen bij hun taak.
In de pauze werden in het kader van het thema “de generatiekloof” de jongste leden van het orkest, Vera, Esmee en Nick nog geïnterviewd. Daarna vertrokken alle heren en konden we de repetitie zonder spanning verder afmaken.
De uitzending van dit programma is op zondag 31 maart om 19.00 uur op TV Gelderland en wordt elk uur herhaald.
Inmiddels is hier de opname terug te zien.

 


 

 

18-02-2024

Op de algemene ledenvergadering van 2023 werd Herman ten Have met algemene stemmen benoemd tot erelid. Dit vanwege zijn langdurige lidmaatschap, al meer dan 75 muzikant en lid en ondertussen al de 90 gepasseerd. Herman heeft dit gebaar zeer gewaardeerd en als blijk van dank heeft hij een schenking gedaan aan de vereniging waarmee wij voor de orkestleden lessenaarverlichting met ledlampjes hebben kunnen aanschaffen.

 Hiermee kwam een einde aan het gebruik van de mooi gefabriceerde orkestverlichting met verlengsnoeren en stopcontacten. De nieuwe lampjes werden geprobeerd tijdens de kerstnachtdienst van 2023 en aan het publiek gepresenteerd tijdens ons eerste concert in 2024.

18-02-2024

Op de stralende ochtend van zondag 28 januari stroomde de benedenzaal van ons dorpshuis Ons Huis toch helemaal vol. Allen kwamen luisteren naar ons eerste concert in dit jubileumjaar, Juliana 115 jaar. De zaal was feestelijk versierd en alle bezoekers werden getrakteerd op iets lekkers bij de koffie.

Het was een concert met een zeer gevarieerd programma met marsmuziek, filmmuziek en An Der Schönen Blauen Donau als knipoog naar een Nieuwjaarsconcert.

En allen, muzikanten, dirigent en publiek van jong tot oud hebben ervan genoten. Het was een “feestje”.

15-12-2023

Op Kerstavond 24 dec. 2023 verzorgt Juliana samen met de kerk van Almen een kerstsamenkomst. Het Thema is "Vrede".
Er is samenzang, ook in het dialect. En naast gedichten en een kerstverhaal zijn ook Pachelbel's canon, Stal Himmel en Feliz Navidad te horen.

07-06-2023

Zondag 25 juni a.s. om 11.30 uur zal muziekvereniging Juliana wederom een concert geven in de theetuin van de Hoofdige Boer in Almen.

Altijd plezierig om in deze prachtige ambiance te mogen spelen en we hebben er dan ook zin in.
Kom gerust in grote getale naar Almen, het liefst op de fiets, zodat u onder het genot van een kopje thee (of koffie) kunt genieten van de verschillende nummers die het orkest ten gehore zal brengen.

Uiteraard is droog weer wel een noodzaak omdat veel instrumenten niet tegen regen kunnen. De vooruitzichten zijn goed maar mocht het toch regenen dan zal het concert een week opschuiven naar zondag 2 juli. Hier gaan wij niet van uit en we hopen u dan ook te mogen ontmoeten in de theetuin op 25 juni. We zullen spelen vanaf half 12 tot ongeveer half 1.

07-05-2023

 Op zaterdagavond 22 april was Sportzaal Almeloë omgetoverd in Franse sferen met de Franse vlag, ballonnen, parasols, tafels met kleedjes, stokbrood, kaasjes en een glaasje wijn, een bankje met lantaarnpaal, lavendel en andere planten, licht en uiteraard Franse muziek. 

     

Het werd een hele gezellige avond vol bekende en minder bekende Franse chansons waar we als muziekvereniging vol trots op terugkijken.

Er werd gestart met Vive la France waarna de jongeren van het opleidingsorkest enkele Franse nummers ten gehore brachten. Na de Symphonie van Gossec kwam accordeonist Wolfram Reisiger ten tonele die samen met het orkest het typisch Franse Sous le Ciel de Paris  speelde.

      

Na Hymne a la Musique was het de beurt aan zanger Joris Udo de Haes om het orkest vocaal te begeleiden met het gevoelige nummer Voir un ami pleurer van Jacques Brel. Vanwege die gevoeligheid zong Joris de sublieme Nederlandse vertaling van het lied (door Guus Vleugel) zodat iedereen de tekst ook kon begrijpen.
De pauze werd voorafgegaan door The Best of Charles Aznavour en vervolgd met Le Gendarme de Saint-Tropez naar de film met Louis de Funes en de grootste hit van de Franse jongensgroep Les Poppys: “Non, non rien n’a changé”. Beide laatste nummers werden meegespeeld door de gevorderde jeugdleden van het opleidingsorkest.
Op een Franse muziekavond kan en mag één van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft gehad, Edith Piaff, niet ontbreken. We speelden “A tribute to Edith Piaff” van Roland Kernen.
Na Une Belle Histoire werd trombonist Erwin Lenderink naar voren geroepen. Hij is inmiddels 40 jaar muzikant en daarvoor kreeg hij, naast een toespraak van onze voorzitter, een oorkonde en een spelde van de KNMO opgespeld. Als vereniging hopen wij Erwin nog lang als muzikant te mogen horen.

 

Na deze huldiging mocht Erwin direct aantreden voor het nummer Bruxelles van Jacques Brel waarbij de gehele trombone sectie een hoofdrol speelde.
De avond werd afgesloten met de op bruiloften veel gespeelde hit “Les Lacs du Connemara”, waarbij naar goed gebruik werd gezwaaid met witte doekjes.
Met dank aan Wolfram Riesinger, Joris Udo de Haes en onze opleidingsorkesten voor hun gastoptredens. Daarnaast de aankleedcommissie voor hun fantastische werk, de fotograaf en de mensen van licht en geluid.

 

06-04-2023

 

Muziekvereniging Juliana wil u op zaterdagavond 22 april alvast laten genieten van de  Franse sfeer tijdens een concert vol Franse muziek en gezelligheid.

Duizenden Nederlanders staan ieder jaar weer uren in de file om vanuit Nederland op vakantie te gaan naar hun geliefde Frankrijk om daar te genieten van de cultuur, de natuur, de zon en het bourgondische leven. Op 22 april kunt u alvast een voorproefje nemen tijdens een concert waarbij vooral bekende Franse chansons de revue zullen passeren.

 

Denk daarbij aan Edith Piaff. Vandaag de dag wordt zij herinnerd en gerespecteerd als één van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft gehad. Natuurlijk Charles Aznavour die ook wel de Franse Sinatra wordt genoemd en die de start van zijn carrière aan Edith Piaff te danken had. Ook Jacques Brel, een Belgische zanger die begin jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid mag en zal niet ontbreken.

 

Maar ook Michel Sardou die uit een beroemde Franse artiestenfamilie komt en wereldberoemd werd door zijn chansons over het leven en de liefde. We spelen zijn grootste hit in Nederland "Les lacs du Connemara”. Natuurlijk spelen we nog diverse andere chansons waaronder de grootste hit van de Franse jongensgroep Les Poppys. Weet u hem nog?

 

Om het Franse gevoel nog wat te versterken hebben we gastoptredens van accordeonist Wolfram Riesinger en zanger Joris Udo de Haes. Daarnaast zullen onze beide opleidingsorkesten acte de présence geven.

 

Kom genieten van een gemoedelijk Frans sfeertje op zaterdagavond 22 april. Het concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in Sporthal Almeloë te Almen. De toegang is gratis.

 

04-03-2023

Toegevoegde informatie

Langs deze weg willen we alle mensen die mee hebben gedaan aan de potgrondactie maar vooral ook alle kopers enorm bedanken.
Onder een heerlijk zonnetje zijn weer vele vrijwilligers langs de deuren gegaan en dat heeft geresulteerd in een opbrengst van ca. 2500 euro.
Ruim 1000 euro meer dan vorig jaar en dat is geweldig.

Zaterdag 11 maart
komen wij vanaf 09.30 uur langs in Almen met potgrond, koemestkorrel en tuincompost.

Bij aanschaf steunt u hiermee onze muziekvereniging “Juliana” en het scheelt u zwaar tilwerk, want we leveren de zakken netjes bij u aan de deur.

De volgende zak(k)en bieden we aan:
●        1 zak potgrond 40 liter                :  €  7,50   (3 zakken voor €20,-)
●        1 zak potgrond 70 liter                :  €  11,00 (3 zakken voor €30,-)
●        1 zak tuincompost 40 liter            :  €  8,00  (3 zakken voor €22,50)
●        1 zak koemestkorrel 25 liter         :  € 25,00

Voor hen, die deze ochtend niet thuis zijn, bieden wij de mogelijkheid om van te voren te bestellen. Dit kan op de volgende manieren:
●        via de website van het Instrumentenfonds https://if.almen-info.nl/
●        via de Centerrr, daar liggen ook bestelformulieren

 

Op de verkoopdag 11 Maart kan er alleen contant betaald worden!

 

Tot zaterdag 11 maart!


 

27-02-2023

 

 

Op zaterdagavond 22 april organiseert muziekvereniging Juliana een concert met Franse muziek in de Sporthal van Almen.
We hebben er zin in en gaan er weer wat moois van maken.

Komt u ook?
Tot dan.

27-02-2023

 

Concertreis

In 2024 bestaat muziekvereniging Juliana 115 jaar en dat gaan we vieren.

We hebben een prachtig orkest, veel (jeugd)leerlingen en zoals altijd zullen wij ons ook in het jubileumjaar laten zien en horen middels een groots concert.

Voor de orkestleden staat er ook nog iets heel anders op de planning. We gaan namelijk met het hele orkest op een orkestreis naar Trier in Duitsland. Deze reis: “TOUR OPUS 115”, zal plaatsvinden in het pinksterweekend van 2024. Wij geven daar 3 concerten, bezoeken wat mooie plekken en hebben 2 gezellige avonden. Bijna alle orkestleden gaan mee en ook verscheidene partners dus we hebben al een bus geboekt voor zeker 60 reizigers.

 

Heel leuk allemaal, maar dit reisje moet bekostigd worden  en dat doen we zelf.  Alle leden betalen hun eigen reis, onderdak, uitstapjes, consumpties en maaltijden. We willen de leden echter onderweg ook kunnen trakteren  op een ijsje, een kop koffie of een broodje. En daar zamelen we geld voor in.

 

Op dit moment lopen er twee acties:

 1. Bij Roelien Wemmenhove, hoek van Wassenaerlaan 2/Staringweg, staat aan het begin van de oprit aan de Staringweg een grijze container waarin u statiegeldflessen kunt deponeren. Zij brengt ze dan naar de winkel en het geld hiervoor stort ze in de TOUR OPUS 115 kas.
 2. Ook gaan wij als vrijwilliger aan de slag van 8 t/m 11 juni 2023 bij het festival Mañana Mañana in Laren. Hier kunnen we helpen bij het opbouwen, achter de bar staan, als parkeerwachter werken en nog veel meer. We kunnen ons inschrijven per dagdeel en verdienen zo een bedrag voor de Tour Opus 115 pot. Het bijkomende leuke voordeel is dat we per persoon een vrijkaartje krijgen voor een andere dag van het festival.

 

Helpen bij Mañana Mañana en vrijkaartje verdienen!

Mocht u als bezoeker van dit festival en/of als fan van Juliana nu denken, dit wil ik ook wel…… een dag(deel) helpen en daardoor een vrijkaartje verdienen? Dat kan! Meldt u dan voor 1 maart a.s. aan bij secretariaat@juliana-almen.nl dan krijgt u via de mail een inschrijfformulier toegezonden.

Het zou leuk zijn als we met veel mensen uit Almen daar de handen uit de mouwen kunnen steken en daarna kunnen genieten van het festival.

 

Over het programma van TOUR OPUS 115 en de activiteiten voor de komende tijd wordt u, zoals gebruikelijk, op de hoogte gehouden middels de  Almenak en onze website: www.juliana-almen.nl .

 

18-01-2023

 

Het Klassenorkest project werd op maandag 19 december wederom afgesloten met een concertje in Ons Huis. 

 

 

Wat een enthousiasme en wat een klasse. De groep ging als een speer, mede dankzij het feit dat de kinderen van groep 6 vorig jaar al meededen met ditzelfde project. Gezeten op het podium brachten zij ten gehore wat ze zoal hadden geleerd de afgelopen weken. Begeleid door enkele leden van Juliana en het jeugdorkest. 

 

De docent die de kinderen les had gegeven sprak de muziekstukjes aan elkaar en zorgde tussendoor ook nog voor wat muzikale gymnastiek. 

 

Vorig jaar mocht een vader een muziekstuk dirigeren. Ditmaal werd er een vrijwilliger gevraagd, waarop een meisje van een jaar of vijf haar hand op stak. Ze gaf geen krimp en deed wat er gedaan moest worden, namelijk dirigeren. Zelfs de buiging op het eind naar het publiek werd niet vergeten. Geweldig toch.

 

Waar het plezier bij de leerlingen overduidelijk was, was de trots zichtbaar bij de aanwezige ouders. En terecht.

 

Ook dit jaar blijven enkele leerlingen (gratis) meespelen met het jeugdorkest tot aan de voorjaarsvakantie. Mogelijk blijven ze enthousiast en gaan verder met muziek. We kunnen het van harte aanbevelen.

 

 

04-12-2022

 

Toen Herman 11 jaar was, midden in de oorlog, kreeg hij een houten dwarsfluit met gaatjes, wat met zijn kleine handjes moeilijk te bespelen was. Later kreeg hij een echte dwarsfluit en dit instrument bespeelt hij nog altijd. Daarnaast speelt Herman ook op piccolo en (trek) harmonica.

 

Op jonge leeftijd werd Herman lid van muziekvereniging Aeolus, mede omdat zijn vader daar voorzitter van was. Toen deze vereniging in 1960 werd opgeheven werden Herman en zijn vader lid van muziekvereniging Juliana in Almen en dat is Herman nog altijd. Hij geniet van het verenigingsleven bij Juliana, van jeu de boules en tennis. Muziek maken doet hem veel en Herman speelt daarom ook nog bij “Abraham gezien” in Deventer.

 

In de ruim 60 jaar bij Juliana heeft hij gerepeteerd in de Aanleg, in de oude melkfabriek van Jo Pardijs in Almen en tot op heden in dorpshuis Ons Huis. In die periode heeft hij heel wat dirigenten meegemaakt, waaronder de ons bekende koperdocent Henk Vruggink.

 

Herman heeft op zaterdag 26 november, tijdens het najaarsconcert van muziekvereniging Juliana in de Protestantse Kerk in Almen, een bronzen medaille met oorkonde ontvangen uit handen van voorzitter Pieter de Jong voor het 75 jaar muzikant zijn. Zoals begrijpelijk zijn er maar weinig muzikanten die deze onderscheiding in ontvangst hebben kunnen nemen.

 

Als muziekvereniging willen wij Herman dan ook heel hartelijk feliciteren met deze mijlpaal en hopen nog lang van zijn muzikale kwaliteiten gebruik te mogen maken. Op naar de zilveren medaille over 5 jaar of de vergulde medaille over 10 jaar.

 

04-12-2022

 

Het was lange tijd onzeker of Sinterklaas dit jaar wel op tijd in Almen zou arriveren met zijn Pieten omdat de Stoomboot was gezonken. Gelukkig vonden ze alternatief vervoer. Sint en zijn Pieten kwamen dit jaar met het vliegtuig naar Nederland waar een nieuwe stoomboot op hem lag te wachten in Hellervoetsluis. Zodoende kon Sinterklaas op 20 november ook in Almen aanmeren alwaar vele kinderen met hun ouders en een deel van het Juliana orkest hem stonden op te wachten. Jeugdleden hebben Sinterklaas en zijn Pieten het laatste stuk over het Twentekanaal begeleid met vrolijke Sinterklaasliedjes.

Het was koud maar wederom een prachtige aankomst. Tot volgend jaar.

 

09-11-2022

 

Op zaterdag 26 november 2022 houdt muziekvereniging Juliana een concert in de Protestantse Kerk van Almen met een gevarieerd programma.

 

U wordt muzikaal meegenomen door de herfst. Een tijd van oogst, vogeltrek, vol kleuren en herinneringen aan de zomer. Vervolgens gaat het op weg naar de winter waarbij de dagen wegtikken op weg naar het nieuwe jaar maar de planeten blijven draaien. Het wordt een mooie mix van puur harmonisch tot rock, meer symfonisch en pop. Het gehele programma zal ongeveer anderhalf uur in beslag nemen en begint om 20.00 uur. Zoals gebruikelijk is de toegang gratis.

 

Poster_Najaarsconcert 2022

 

23-06-2022

 

Saxofonist Wilrike ter Meulen Schutterskoningin

 

Te midden van haar medemuzikanten geniet Wilrike van de kleine ode die zij aan haar brachten tijdens het Almens Feest nadat ze Schutterskoningin was geworden.

Iedere muzikant droeg een kroontje, het lang zal ze leven werd gespeeld en nog een favoriet nummer van Wilrike.

 

De Oud IJzergroep behaalt 1e prijs bij de optocht

 

 

Met de slogan "Er zit muziek in old iezer" kwam de groep die het oud ijzer verzamelt voor onze muziekvereniging met een wel heel origineel voertuig dat geheel van ingezameld oud ijzer was gebouwd. En natuurlijk zaten daar allemaal elementen op waar geluid (muziek) uit kwam. Formidabel. 

 

12-06-2022

 

Jaren na het ontstaan van het idee om de kerkklokken te eren was daar dan op Tweede Pinksterdag de première van het muziekstuk “Hout, Koper, Brons en Staal”, gespeeld door  Muziekvereniging Juliana met honderden bezoekers. Een kippenvelmomentje.
(Zie ook de films/beelden)

 

Op een nacht lag orkestlid Henk Muileman wakker en hoorde de kerkklokken. Omdat hij niet kon slapen bleef hij maar aan die klokken denken; hoe vaak die wel al niet geslagen zouden hebben. Henk: “Sinds jaar en dag worden de klokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap in Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen op te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school - en volksfeest in te luiden. Hoe leuk zou het zijn om daar iets mee te doen”.

 

Vervolgens kwam Henk er achter dat de kerkklokken al ruim 375 jaar trouw die boodschappen door gaven aan de bevolking. De twee bronzen kerkklokken waren in 1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.

 

Henk stapte met zijn idee om de Almense klokken te eren met een compositie voor kerkklokken en harmonieorkest naar het bestuur van Muziekvereniging Juliana en die waren meteen enthousiast. Fondsenwerving maakte het vervolgens mogelijk om een compositieopdracht te verstrekken aan de in Goor wonende Carl Wittrock; een Nationaal en Internationaal beroemde componist en dirigent, met premières in  o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall New York. Ook hij was direct enthousiast, is de klokken komen bekijken en nam de uitdaging aan. In 2021 schreef hij het muziekstuk:  Hout, Koper, Brons en Staal, waarin de harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten gecombineerd wordt met de nadrukkelijk dragende toon van de kleine bronzen klok (die g gestemd is) en het stalen aambeeld van de dorpssmid.

 

Het concert begon met een gevarieerd programma van 8 muziekstukken die achter elkaar door werden gespeeld. Daarna werden Henk Muileman en Carl Wittrock geïnterviewd door René Arendsen over het tot stand komen van het première stuk “Hout, Koper, Brons en Staal dat vervolgens werd ingeluid door de kerkklok en een trompetsolo.

 

Tijdens dit buitenconcert, aan de voet van de toren, viel alles op zijn plek. Uren van repeteren met onze eigen dirigent en Carl Wittrock, filmpjes opnemen om de tijd te meten tussen het moment van de klok aanslingeren en het daadwerkelijke slaan van de klok, het moment van doorgeven bepalen vanuit de dirigent via 2 personen naar de klokkenluider om de klok op het juiste moment tijdens het muziekstuk te laten slaan en dan nog de dreigende donkere wolken boven Almen die hun regen vasthielden tot na het concert.

 

Vooral het moment dat de klok wederom begon te luiden vlak voor het einde van het stuk, precies op het juiste moment, was voor velen een emotioneel momentje. Heel bijzonder.

 

12-06-2022

 

Al zoekende in verschillende archieven kwam Henk Muileman onderstaande krantenartikelen op het spoor.

 

Het eerste korte artikeltje dateert uit 1909 en betreft de oprichting van de muziekvereniging; toen nog muziekcorps genoemd.

 

 

 

De volgende artikelen komen allen uit 1910 en gaan over de eerste concerten die zijn gegeven.

 

 

 

01-06-2022

 

Tweede Pinksterdag, maandagmiddag 6 juni, geeft Muziekvereniging Juliana een buitenconcert op het dorpsplein onder de kerktoren, aanvang 15.00 uur. Deze middag zal in het teken staan van de première van het muziekstuk “Hout, Koper, Brons en Staal” dat speciaal geschreven is om deze kerkklokken te eren.

 

De Almense kerkklokken geven al ruim 375 jaren trouw hun boodschap door aan de bevolking. De twee bronzen kerkklokken zijn in  1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.

 

Sinds jaar en dag worden de kerkklokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap in Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen op te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school-en volksfeest in te luiden. Vaak valt het geluid van de klokken samen met omgevingsgeluiden in en rond het dorp, zoals het gebrom van tractoren, de langsrijdende trein in de verte, kinderstemmen op het plein, een ronkende motorfiets of vogelgeluiden.

 

Redenen genoeg voor de plaatselijke muziekvereniging ‘Juliana,’ om de Almense klokken te eren met een compositie  voor kerkklokken en harmonieorkest. Waarschijnlijk is er nog niet eerder een muziekstuk geschreven waarin kerkklokken en dit soort muziekinstrumenten samen klinken.

 

Fondsenwerving maakte het voor ons mogelijk een compositie-opdracht te verstrekken aan de in Goor wonende Carl Wittrock. Hij was direct enthousiast, is de klokken komen bekijken en nam de uitdaging aan. Carl Wittrock is een Nationaal en Internationaal beroemde componist en dirigent, met premières in  o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall, New York. 

 

 

In 2021 schreef hij op ons verzoek het muziekstuk:  Hout, Koper, Brons en Staal. In deze compositie wordt de zachte harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten gecombineerd met de nadrukkelijk dragende toon van de bronzen kerkklokken en het stalen aambeeld van de dorpssmid. Het stuk zal op muzikale wijze de rol van de kerkklokken in het leven van alledag weergeven. Een universeel gegeven dat herkenbaar is in vele dorpen en steden.

 

Op het dorpsplein komen twee grote tenten te staan voor orkest en publiek dus komt allen luisteren en genieten van deze bijzondere gebeurtenis. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is gratis.

 

Op woensdag 1 juni vertelt orkestlid Henk Muileman, aan de hand van foto’s en video opnames, over de totstandkoming van de compositie “Hout, Koper, Brons en Staal”, het dorp Almen, de Almense kerk en de Hemony kerkklokken en dat alles in het Achterhoeks dialect. Deze lezing vindt plaats in Museum Staal, om 20.00 uur. Toegang €5,- Kaarten reserveren via jokedinkelman@museumstaal.nl.

 

 

18-05-2022

 

Muziekvereniging Juliana Almen

speelt voor u

Almense kerkklokken

Een bijzonder concert ter ere van de kerkklokken, met als hoogtepunt het muziekstuk Hout, Koper, Brons en Staal dat, in opdracht van Juliana, is geschreven door componist Carl Wittrock. Met het uitvoeren hiervan eert Juliana de Hemony-kerkklokken, die al meer dan 375 jaar hun boodschap overbrengen aan de Almense gemeenschap. Het concert vindt plaats aan de voet van de kerktoren, de klokken zelf spelen een belangrijke rol in de compositie.Dorpsplein Almen

Pinkstermaandag 6 juni 2022
15.00 uur, gratis toegankelijk

18-05-2022

 

In het Achterhoeks dialect vertelt Henk, aan de hand van foto's en video opnames, hoe het idee voor de compositie "Hout, Koper, Brons en Staal" ontstond.

Het verhaal over "Hout, Koper, Brons en Staal" gaat over het dorp Almen, de Almense kerk, de Hemony kerkklokken en de Almense muziekvereniging "Juliana".


Almense kerkklokken

 

Museum STAAL in Almen
Woensdag 1 juni 20.00 uur

Toegang 5,- Kaarten reserveren via
jokedinkelman@museumstaal.nl

28-03-2022

 

Twee jaar en drie geannuleerde verrassingsconcerten verder kon op zaterdag 26 maart dan eindelijk de zilveren knoop worden uitgereikt aan koperdocent Henk Vruggink. Burgemeester van Lochem, Sebastiaan van 't Erve, mocht Henk deze knoop opspelden voor zijn, inmiddels, 42 jarig docentschap en verbondenheid met muziekvereniging Juliana waar hij ook nog een periode dirigent van is geweest.

 

 

 In zijn speech gaf Sebastiaan aan dat de knoop staat voor verbondenheid. Schoolkinderen hebben in het gemeentehuis van honderden knopen een grote bol gemaakt die sindsdien de entree opfleurt. In de 42 jaar dat Henk les heeft gegeven in Almen (en in vele andere dorpen) is hij een grote verbindende factor geweest. Altijd in voor een grapje en altijd met oog voor het kind dat hij les gaf. Zo heeft hij vele Almenaren opgeleid en ook weer kinderen van oud-leerlingen. 

 

Henk stond en staat altijd voor de muziek klaar. Zelfs in coronatijd heeft hij zelden een les overgeslagen alhoewel het online lesgeven niet zijn ding was. Ook aan het dirigeren van het opleidingsorkest beleeft Henk veel plezier. Na een staande ovatie gaf Henk in zijn speech aan dat hij nog jaren door wil gaan en daar zijn we uiteraard erg blij mee.

 

 

Een dag voor de corona lockdown in december 2020 hadden we als vereniging nog snel een extra repetitie van het opleidingsorkest georganiseerd omdat we Henk toch voor zijn, toen, 40 jarig docentschap wilden huldigen. Dat is na te lezen op onze site onder de kop "Koperdocent Henk Vruggink gehuldigd" geschreven op 19 december 2020.

 

Op naar de 45 jaar.

 

Felicitaties voor Henk. Hij wist nog te melden dat hij wat anders had aangetrokken als hij had geweten dat hij gehuldigd zou worden die dag.

28-03-2022

 

Op zondagmiddag 13 maart hadden we onze jaarlijkse voorspeelmiddag in Ons Huis, met medewerking van de verschillende docenten. Jonge maar ook oudere leerlingen lieten horen wat ze met hun instrument kunnen. De bovenzaal was goed gevuld met familie, vrienden en andere gegadigden. 

 

Herman Westendorp mocht beginnen op zijn Es-bas. Hij bracht het Bundeslied van Mozart ten gehore. 

Daarna kwam Mauk de Boer. Hij speelde eerst, met begeleidende muziek op CD, 2 liedjes op de blokfluit. De muziek CD had wat kuren maar Mauk bleef rustig en zette iedere keer weer opnieuw aan. Totaal geen last van zenuwen. Omdat hij sinds enkele weken op trompetles zit wilde hij ook graag een liedje op zijn trompet spelen. Heel dapper blies hij Lets Rock en Berg en Dal.

Dat ook leden die al jaren bij het orkest spelen nog wat op kunnen steken van les lieten Janny Westendorp en Gerrie Brinkman horen. Zij speelden op hun klarinet duettjes van Kuffner, Richter en later ook nog samen de jeugd klarinettisten Roosmarijn Bibo en Kaylee Gotink. Docent Andrea Klooster begeleide het kwartet met haar basklarinet. Roosmarijn en Kaylee lieten ook nog hele mooie klanken horen als duo. Hakana Matata en A Whole New World. 

 

 

De kopersectie is goed gevuld bij de jeugd. Teun Rouwenhorst speelde Duet 165 op zijn trompet. Jurgen Kolkman Erik Eso op zijn trombone en het duo Koen Vruggink en Daan Lenderink Dancing Queen op trombone. Nick Jong en Jayden Gotink houden meer van percussie. Zij speelden samen het nummer Variant.

 

Ook het opleidingsorkest speelde met veel enthousiasme nog enkele nummers waaronder Jurassic Park en Indian Rock. 

Al met al een geslaagd samenzijn met enthousiaste leerlingen.

 

14-02-2022

 

We hebben de datum vastgesteld, vertel het verder!

 

De première van “Hout, koper, brons en Staal” zal zijn op 6 Juni 2022, tweede Pinksterdag.

Aan de voet van de Almense kerktoren speelt dan “Juliana” dit muziekstuk voor kerkklokken en harmonieorkest, gecomponeerd door Carl Wittrock.

Muziekvereniging “Juliana”, onder leiding van dirigent Gilian Schmidt, eert hiermee de beide Hemony kerkklokken, die al sinds 1645 trouw hun klanken laten horen in en rondom Almen.

 

17-11-2021

 

Helaas hebben we moeten besluiten om het verrassingsconcert van zondag 28 november in De Nieuwe Aanleg te annuleren. We voelen ons verantwoordelijk voor het welzijn van onze leden en bezoekers en ondanks dat het volgens de laatste coronaregels wel had gemogen voelde het niet goed om met veel mensen bij elkaar te komen.

Zodra het mogelijk is willen we het concert, in aangepaste vorm, in de benedenzaal van Ons Huis uit voeren. Er zullen dan opnames worden gemaakt die later door u via social media beluistert en bekeken kunnen worden. Op deze manier kunnen dorpsgenoten, familie en vrienden er toch allemaal een beetje bij zijn en sluiten wij een muziekperiode af en kunnen we door naar het volgende project.

17-11-2021

 

Componist Carl Wittrock heeft op verzoek van muziekvereniging Juliana een muziekstuk gecomponeerd om de kerkklokken van Almen, die al meer dan 350 jaar hun functie uitoefenen, te eren. Volgend jaar willen we dit stuk opvoeren en daar omheen wat activiteiten organiseren. Dit project heeft de werktitel Hout, koper, brons en STAAL gekregen.

Begin september hebben we een gehele repetitie aan het muziekstuk gewijd, waarbij Carl steeds uitleg gaf wat hij met bepaalde passages uit het muziekstuk bedoelde.

 

 

Door deze koppeling te maken gaat een stuk voor de muzikanten veel meer leven en het was dan ook een zeer geslaagde avond. Carl heeft een prachtig muziekstuk gecomponeerd waar wij als orkest goed mee uit de voeten kunnen.

Hij heeft zelfs even meegespeeld. Een zeer enthousiasme man die dit ook over weet te brengen op het orkest. We zijn heel blij met deze samenwerking.

Hierbij twee "telefoonfilmpjes" van deze repetitie (in een nieuw venster): Opnames van Henk Muileman en Selma van Os

 

 

05-09-2021


Henk Muileman vond een cassettebandje waarop de opname staat voor de "Radio Oost Harmonie Trofee" 1984.
De ingezonden werken werden uitgevoerd en opgenomen in "Ons Huis" te Almen op 16 februari 1984.

De hier te horen uitzending was op 22 februari van dat jaar.


Het orkest stond onder leiding van dhr. Gerrit Kobus.
Onderstaand een actiefoto van hem in het repetitielokaal in de oude melkfabriek,
      Het "Ketelhuus"

30-06-2021

 

Nog maar net bijgekomen van de muzikale activiteiten tijdens het Almens Ommetje Anders mocht het jeugdorkest alweer de muziekinstrumenten uit de koffer halen.

 

Ditmaal voor de bewoners van de Ehze. De weersomstandigheden waren dreigend maar de temperatuur was goed dus zoals te zien is op de foto hebben ze met z'n allen lekker buiten zitten spelen.

 

Na dit optreden mogen de jeugdleden genieten van een welverdiende vakantie en hun volgende optreden staat vooralsnog gepland op zondag 28 november tijdens het Verassingsconcert in de Nieuwe Aanleg.

30-06-2021

 

Het was een zonovergoten dag waardoor veel mensen erop uit trokken en meeliepen met de wandeltocht door het dorp Almen en omgeving onderweg genietend van diverse muziekensembles.

 

De wandeltocht begon op het dorpsplein waar een houtensemble, op de verhoging bij de kerk, zat te musiceren en zelf ook volop genoot. Vanaf daar ging de wandeling via de Blauwedijk richting het Twentekanaal waar een ensemble van trompetten en trombones, in de schaduw onder de bomen gezeten, de mensen vermaakte (zie foto boven).

 

Het Twentekanaal aflopend richting dorp zat op het veldje aan het begin van de Dorpsstraat een ensemble van hoorns te spelen.

 

Vervolgens moest men de weg oversteken om via de Binnenweg bij het kraampje van het Instrumentenfonds getrakteerd te worden op een verkoelend drankje (zie foto hier onder). Het was daar al gauw een gezellige drukte.

Doorlopend richting de Whemerweg kwam men het groot koper tegen met zijn mooie warme zware klanken. De dirigent was ook van de partij met zijn euphonium.

 

Via een stukje Berkel liep men langs het zwembad weer terug richting dorpsplein om daar voor "de vijver" nog te kunnen genieten van het saxenensemble. 

 

Aangekomen op het dorpsplein was de plaats van het houtensemble ingenomen door het jeugdorkest (zie foto hieronder). Zij trakteerden de deelnemers van de wandeltocht op een waar concert waarbij zij, ondanks de warmte, de sterren van de hemel speelde. Het plezier straalde er vanaf.

Al met al een zeer geslaagde dag voor ons als muzikanten en u als wandelaar.

 

30-06-2021

 

 Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 24 juni j.l. heeft Dinie Rouwenhorst de voorzittershamer van de vereniging overgedragen aan haar opvolger Pieter de Jong. "Het is mooi geweest na zo'n 20 jaar; tijd voor iets anders". Uiteraard blijft Dinie zich inzetten voor de vereniging die ze een heel warm hart toedraagt. Tussendoor is Jan Menkveld ook nog enige jaren voorzitter geweest.

 

Dinie wilde, na de digitale feestavond in maart waarin ze tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd , geen poespas meer. Ze was al genoeg in het zonnetje gezet. Toch konden we als bestuur deze jarenlange inzet van Dinie voor haar vereniging niet zomaar voorbij laten gaan. Vandaar dat de nieuwe voorzitter Dinie na een mooie toespraak voorgedragen heeft aan de leden voor de titel ere-voorzitter. Dat is onder luid applaus van de aanwezigen aangenomen. 

10-06-2021

 

Op zondag 27 juni organiseert Muziekvereniging Juliana uit Almen een wandeltocht door het pittoreske dorpje Almen en omgeving waarbij u op diverse locaties kunt genieten van een muziekensemble.

 

De wandeltocht start tussen 14.00 en 14.15 uur op het dorpsplein bij de kerk. Daar ontvangt u een routebeschrijving en kunt u op pad. De route is circa 5 kilometer lang en met een kleine aanpassing is deze ook rolstoeltoegankelijk. Langs de route treft u tweemaal een houtensemble, driemaal een koperensemble en het jeugdorkest onder leiding van Henk Vruggink. Daarnaast zult u langs een kraampje komen van ons Instrumentenfonds. Als u bij ieder ensemble zo’n 10 minuten luistert dan bent u al met al circa 2 uur onderweg.

 

Meedoen met de wandeltocht is gezond, gezellig en gratis en we hopen u te mogen verwelkomen op deze ongetwijfeld stralende zondagmiddag.

 

28-03-2021

 
Dinie Rouwenhorst-van de Put mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Op donderdagavond 25 maart werd onze voorzitter, tijdens een gezellige digitale bijeenkomst, verrast door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve.

De burgemeester sprak lovende woorden over de inzet van Dinie voor muziek in het algemeen en Muziekvereniging Juliana in het bijzonder. Hij noemde haar ‘een gedreven leider met oog voor detail, in het bezit van tomeloze energie en een geniaal geheugen’. Eerder op de avond kreeg zij al, door haar man Bertus, de onderscheiding opgespeld van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) vanwege haar vijftigjarig lidmaatschap. Dinie begon in april 1965 te spelen op euphonium en is daar nooit meer mee opgehouden.

 

Naast het spelen is zij meerdere malen voorzitter geweest van de vereniging, een functie die ze binnenkort neerlegt. Bij alle evenementen en acties die met de vereniging te maken hebben was zij actief. Ook zorgde zij voor verbinding met andere verenigingen wat in 2007 leidde tot een samenwerkingsverband van zeven muziekverenigingen binnen de gemeente Lochem, Stichting MuziekGoLF.

 

Dinie heeft haar enthousiasme voor muziek op velen weten over te brengen. Enkele gevleugelde uitspraken zijn: “Dinie staat altijd aan” en “Juliana is Dinie en Dinie is Juliana”. Een greep uit de wapenfeiten waarvan Dinie de initiator was: samen met haar man Bertus de website van Juliana, een muzikaal reisje naar Engeland, het muzikale project Brel en Brass met zangeres Micheline Van Hautem in de schouwburg van Lochem, het muziekstuk “Ode aan de Berkel” voor het 100-jarig bestaan van de vereniging, het stimuleren van het project “Meer Muziek in de Klas”, het onderscheiden van leden die 12½  jaar lid zijn van de vereniging en het momenteel lopende muziekproject “Hout, koper, brons en STAAL”.

 

Ook maatschappelijk zette Dinie zich voor velen in. Als jeugdleider bij meisjesclub Nana, als lid van de medezeggenschapsraad van het Isendoorn College en als mantelzorger voor familie, vrienden, buren en haar inmiddels honderdjarige moeder. Ook als Dinie van de dokter betekende zij veel voor dorpsgemeenschap Almen en Harfsen. Dokter Fortuyn was met zijn vrouw en kinderen ook aanwezig in de digitale bijeenkomst en bedankte Dinie op ontroerende wijze voor wat zij voor hem, zijn gezin en de dorpsbewoners van Almen en Harfsen heeft betekent tijdens haar 32-jarig dienstverband als apothekersassistente. Zij deed meer dan medicijnen klaarzetten en de administratie - vertrouwelijkheid was bij haar gegarandeerd.

 

Iedereen in en rond het dorp kent Dinie en Dinie kent iedereen. Dankzij haar netwerk vindt ze altijd gastspelers voor Juliana als die nodig zijn. Voor het 110-jarig bestaan van de vereniging maakte toenmalig dorpsdichter Dorine Boerboom een gedicht speciaal voor Dinie en wat zij betekent voor de vereniging en de gemeenschap. Van haar is de uitspraak “wat zou de wereld opknappen als er meer Dinies waren”.

 

Dinie zal altijd vol enthousiasme actief blijven bij de vereniging.

 

21-02-2021

 

De Almense kerkklokken geven al ruim 375 jaren trouw hun boodschap door. De twee bronzen kerkklokken zijn in 1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.

 

Dit is reden voor muziekvereniging “Juliana” om de Almense klokken te gaan eren met een compositie voor kerkklokken en harmonieorkest.

 

Een subsidie van het VSB fonds maakte het mogelijk voor “Juliana” om een compositieopdracht te verstrekken aan componist Carl Wittrock.

De première van dit muziekstuk stond gepland tijdens een openluchtconcert voorjaar/zomer 2020. Het is nu bijna voorjaar 2021 en is er van alles gebeurd. De wereld heeft even “stilgestaan”.

Toch is dit project geen stille dood gestorven. Inmiddels heeft Carl Wittrock kennis gemaakt met de mooie klanken van de Almense klokken (zie foto) en heeft hij de compositieopdracht met enthousiasme aanvaard.

 

Carl Wittrock woont in Goor en is een nationaal en internationaal beroemde dirigent en componist, met premières in o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall New York.

In 2013 heeft hij een compositie geschreven voor de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, in 2014 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in datzelfde jaar ontving hij ook de cultuurprijs van de provincie Overijssel. In 2015 volgde nog de Buma Brass Award.

 

Sinds jaar en dag worden de Almense kerkklokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap van Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school- en volksfeest in te luiden. Vaak valt het geluid van de klokken samen met de andere omgevingsgeluiden in en rond het dorp, zoals het gebrom van de tractor, de langsrijdende trein in de verte, kinderstemmen op het plein, een ronkende motorfiets of vogelgeluiden.

 

Toen landheer, dichter en landbouwkundige Anthony Christiaan Winand Staring op 6 juni 1791 in de Almense kerk trouwde met Everdina Maria van Löben Sels heeft hij dezelfde klokken gehoord die wij nu nog steeds kunnen horen luiden. In Almen is museum STAAL geheel gewijd aan deze Achterhoekse landman.

 

De zachte harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten van het harmonieorkest, gecombineerd met de nadrukkelijk dragende toon van de bronzen kerkklokken nabij museum STAAL heeft geresulteerd in de werktitel “Hout, koper, brons en STAAL”.

De compositie zal op muzikale wijze de rol van de kerkklokken in het leven van alledag weergeven. Een universeel gegeven dat herkenbaar is in vele dorpen en steden.

 

In de zomer van 2022 zal het première concert plaatsvinden in de Almense kerk.

 

 

19-12-2020

                    

Op maandag 14 december werd koperdocent Henk Vruggink door Dinie Rouwenhorst, voorzitter van Muziekvereniging Juliana in Almen, in het zonnetje gezet. Deze ode aan Henk, die oorspronkelijk op het programma stond bij het verrassingsconcert, was wegens Corona al tweemaal uitgesteld.

 

Dat Henk deze huldiging verdiende staat vast. Ruim 40 jaar geleden begon Henk als jong broekie met lesgeven. Eerst in Eefde en kort daarna ook in Almen. Hij was toen zelf nog leerling op het conservatorium in Enschede. Van meet af aan ging dat geweldig goed. Henk was altijd in voor een grap, een streek of een geintje. Leerlingen hadden erg veel plezier in de muzieklessen en vorderden ook nog goed.

 

Naast lesgeven heeft Henk ook 8 jaar als dirigent voor het orkest gestaan en heden ten dage dirigeert hij nog altijd het jeugdorkest. Voor het 75-jarige jubileum van Muziekvereniging Juliana componeerde hij een nieuwe mars genaamd Jubiliana. Deze mars werd 25 jaar later, tijdens het 100-jarig jubileum van de vereniging, door alle Lochemse muziekverenigingen gezamenlijk gespeeld voor de brandweerkazerne in Almen als felicitatie. Er was een ster-mars aan voorafgegaan. Het hele dorp was op de been, stond erbij en luisterde naar deze happening.

 

Lesgeven is zijn passie. Momenteel geeft hij bij 6 verenigingen les op koperinstrumenten (trompet, hoorn, trombone en euphonium) en dirigeert hij jeugdorkesten. De voorzitter van Muziekvereniging Juliana was een van zijn eerste leerlingen. Inmiddels heeft Henk veel kinderen en zelfs enkele kleinkinderen van oud-leerlingen op les en dat doet hem deugd. Zelfs nu de lessen weer online gaan is Henk in voor een geintje. Op de vraag aan één van zijn leerlingen om even de deur dicht te doen omdat het zo tocht werd prompt gehoor gegeven door de leerling.

 

Henk is een rustige betrouwbare man waarbij humor als een rode draad door zijn leven loopt. Hij had bedacht om tijdens de Sinterklaasintocht, waarbij het jeugdorkest op de boot speelde, een trompet “per ongeluk” in het water te laten vallen. Helaas brak het touwtje waar de trompet aan vast zat en moest een duikersteam hem later van de bodem van het Twentekanaal vissen. De bewuste trompet hangt sindsdien in het repetitielokaal.

 

Tijdens de huldiging kreeg Henk naast bloemen, een kerstpakket en een gevulde envelop ook een plakboek waarin (oud) leerlingen en orkestleden een herinnering, verhaal of anekdote voor hem hebben geschreven. De voorzitter sprak aan het eind van haar speech de hoop uit dat hij nog een flink aantal jaren kan en wil doorgaan met zijn hobby en levensvervulling.

 

 

Vervolg tot einde bibliotheek ...

28-11-2020

 

Op zaterdag 28 november heeft Karina Scheerder stoffen mondkapjes verkocht in een standje bij de Centerrr.

 

Na de laatste persconferentie van de regering was het duidelijk dat we voorlopig nog niet klaar zijn met het Corona-virus en kwam er een verplichting (per 1 december 2020) tot het dragen van mondkapjes in alle openbare ruimten.

 

De verkoop van stoffen mondkapjes met verschillende leuke printen kwam dus goed uit en vonden gretig aftrek. Het was koud maar gezellig, mede omdat ook Martha Baaij zelfgemaakte kaarsen verkocht. De volledige opbrengst van de kaarsen kwam ten goede aan Ons Huis terwijl Karina na de verkoop € 200,= doneerde aan onze vereniging. Een geweldige opbrengst waar we Karina en alle mensen die mondkapjes hebben gekocht hartelijk voor bedanken.

 

Natuurlijk bedanken wij ook de Centerrr voor de mogelijkheid om op deze centrale plek in het dorp deze verkoop te houden.

Op de foto is te zien hoe Karina de € 200,= op Corona gepaste afstand doneert aan onze vereniging in de persoon van Gerrie Brinkman.

28-11-2020

....bedankt!

 

Geweldig dat er weer zoveel mensen op onze vereniging hebben gestemd. 

We hebben het mooie bedrag van € 516,81 van de Rabobank mogen ontvangen, speciaal voor onze jeugdopleiding.

Nogmaals bedankt.

28-06-2020

Tijdens het KNMO Congres op 7 december 2019 in Eemnes heeft minister Ank Bijleveld de KNMO Award 2019 uitgereikt.

       Zo heeft Juliana zich als genomineerde gepresenteerd:

Kijk voor alle nominaties op  [www.knmo.nl/award/2019]

De uitslag werd:

Hoofdprijs
Interactive Sound Symphony – Christelijke Muziekvereniging Hattem

2e plaats
Zoo Mooi! – Harmonie Euterpe Emmen

3e plaats
Concert in the Dark – Slagwerkgroep Bovenkerk

14-06-2020

 

Goed nieuws! Het ministerie van Economische Zaken en de Veiligheidsregio hebben goedkeuring verleend aan het protocol voor het hervatten van de activiteiten voor muziekverenigingen (blazers). De definitieve versie van het protocol (alsmede toekomstige updates) kun je vinden op: https://www.knmo.nl/protocol

 

Dat betekent dat wij vanaf week 25 met de repetities starten, in aangepaste vorm, corona proof. Deelname is geheel vrijblijvend, voel je vrij in je keuze.

 

De protocollen vereisen dat wij ons aan de volgende regels houden:

 • Als je niet komt meld je je af bij het secretariaat. Wij houden zelf een aanwezigheidslijst bij, dit is verplicht. 
 • Je mag niet eerder dan 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn en moet direct na afloop weer naar huis.
 • Houd je aan de hygiëneregels van Ons Huis en de algemene regels zoals vermeld in de poster van Ons Huis.
 • Er is geen koffiepauze, neem eigen drinken mee.
 • Wij adviseren om thuis naar de wc te gaan.
 • De jas moet je op je eigen stoel hangen, kapstokken blijven buiten gebruik.
 • De trap naar de bovenzaal biedt niet voldoende ruimte om elkaar te passeren. Voor het wisselen van de groepen in de bovenzaal zal aangegeven worden wanneer je naar boven en beneden kunt.
 • Zorg dat je thuis je instrument, lessenaar en attributen gedesinfecteerd hebt.
 • Neem je eigen lessenaar mee, wij mogen geen lessenaars lenen, je mag ook niet samen doen met een lessenaar.
 • Neem een microvezeldoek mee voor het condens vocht, dit is verplicht!
 • Neem je eigen potlood mee.
 • Neem al je spullen mee naar de oefenruimte.
 • Bij de opstelling wordt rekening gehouden met een vrije ruimte van 2 meter rond het midden van iedere stoel.
 • De stoelen krijgen een vaste plek.
 • Spreek elkaar aan op ongewenst gedrag en bij overtreden van hygiëne- en afstandsregels.

 

Om op verantwoorde wijze te kunnen repeteren, hebben we het orkest in de volgende secties verdeeld:

Klarinet – woensdag van 19.00 – 20.00 uur in de beneden-of bovenzaal (locatie volgt) bij klarinetdocente Andrea Klooster

Hoorn – donderdag van 19.00 – 19.40 uur in de bovenzaal bij Gilian

Fluit en hobo – donderdag van 19.40 – 20.15 uur in de bovenzaal bij Gilian

Saxen – donderdag van 20.30 – 21.15 uur in de bovenzaal bij Gilian

Slagwerk – donderdag van 21.30 – 22.00 uur in de bovenzaal bij Gilian

Trompet en trombone – donderdag van 19.45 – 20.30 uur in de benedenzaal bij Henk Vruggink

Bas en bariton – donderdag van 20.45 – 21.30 uur in de benedenzaal bij Henk Vruggink

 

Je mag niet eerder dan 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn en moet direct na afloop weer naar huis. Wacht bij de ingang totdat je de zaal in mag.

 

Indien er vragen zijn neem dan contact op met de Corona contactpersoon van Juliana, secretaris Selma van Os.

 

We hopen jullie allemaal te zien.

 

11-06-2020

 

Wij hopen dat u veel plezier heeft beleefd aan het opzoeken van alle slagwerkinstrumenten.

 

Hieronder volgen de antwoorden.

 

1. Gong

15. Slide Shistle

29. Oefenpad

2. Sleighbells

16. Snaredrum

30. Steeldrum

3. Cowbell

17. Belltree

31. Finger Cymbals

4. Brushes

18. Castagnettes

32. Maracas

5. Guiro

19. Cajon

33. Cabasa

6. Beatring

20. Buisklokken

34. Boomwhackers

7. Drumstel

21. Floppy Sticks

35. Soft Mallets

8. Rainmaker

22. Bar Chimes

36. Hangdrum

9. Vibrafoon

23. Pauken

37. Tempo Blocks

10. Timbales

24. Shaker

38. Marimba

11. Conga’s

25. Bongo’s

39. Claves

12. Cymbals à Deux

26. Tamboerijn

40. Triangel

13. Vibraslap

27. Wasbord

41. Carhorn

14. Djembé

28. Hihat

 

 

Aanvulling

Nr. 9 de Vibrafoon heeft metalen toetsen waar de Marimba (nr. 38) houten toetsen heeft.

Nr. 12 wordt ook wel de bekkens genoemd

Nr. 19 op dit instrument zit je en trommel je met je handen op de voorkant

Nr. 21 wordt ook wel Drum Rods genoemd

nr. 26 de Tamboeriijn is met vel i.t.t. de beatring

Nr. 32 kennen wij als Sambaballen

Nr. 36 wordt ook wel Handpan genoemd

Nr. 38 kennen wij als Xylofoon

Nr. 41 werd gemaakt voor het nummer “An American in Paris”.

 

 

 

 

27-05-2020

 

 

In deze tijd van corona zitten we nog steeds veel thuis met onze naasten. Om een verzetje te hebben heeft Lars Brinkman, een van onze slagwerkers, een quiz in elkaar gezet.

Een quiz over de veelzijdigste sectie van een orkest. Een sectie waarin de meest verschillende instrumenten naar voren komen: de Slagwerk-sectie!

U ziet dadelijk afbeeldingen van slagwerkinstrumenten. Het is de bedoeling om de juiste naam bij het juiste instrument te vinden. Denk eraan: het is een hele uitdaging.

Noteer uw antwoorden en vanaf 15 juni kunt u dan op deze plek bekijken bij hoeveel instrumenten u de juiste naam heeft weten te vinden.

Aanvulling bij afbeelding 41: de slagwerksectie kent dit instrument in een iets andere vorm en werkend op stroom. Wat is het? U scoort extra punten als u ook nog weet voor welk muziekstuk dit instrument in elkaar is gezet.

Bekijk nu de instrumenten door [hier] te klikken.

Veel succes. Het is een pittige quiz.

13-05-2020

Zo maakt het symfonieorkest in Hildesheim (Dl) muziek in deze Corona-tijd eind april 2020.

            Concert:
"Auf Abstand mit Beethoven - ein Orchester in Corona-Zeiten"

            In Theater für Niedersachsen (TfN).


https://www.youtube.com/watch?v=_P4ELc2o_5E


Beethoven trotz Abstand - im TfN

Abenteuerliche 12m (!) Abstand in Blasrichtung für Bläser, 3m in alle anderen Richtungen.
Streicher 1,5m. 20qm (!) pro Person.

Seit 27.04.2020 gibt es vom VBG die lange ersehnten gesetzlichen Regeln, wie das Orchesterspiel in Corona-Zeiten auszusehen hat. Leider machen diese Regeln es gleichzeitig nahezu unmöglich.

Zuhause haben wir es sowieso nicht mehr ausgehalten, daher haben wir das für Sie am 6. Mai trotzdem einmal ausprobiert.

Alle Vorgaben und Standards wurden bestmöglich eingehalten, die Herausforderung des Zusammenspiels unter diesen Bedingungen war enorm.

Wir grüßen mit dem Allegretto aus der Siebten Sinfonie von Ludwig van Beethoven aus dem Theater für Niedersachsen unser Publikum und alle Musikfreunde, die wir so sehr vermissen:

Wir sehen uns nach der Krise um halb acht!

09-04-2020

Donderdagavond, half zeven...coronatijd


Muziekstandaard opvouwen, instrument in de koffer doen en tas klaarzetten. Zit mijn schrift met mededelingen er in? Auto voor rijden en de spullen inpakken, zo dat er ook nog ruimte is voor de bas van Wim.
Daar ga ik, op weg naar Harm. Esmee woont nu in Zutphen, daar rijden we voorbij. De laatste donderdag dat we repeteerden haalden we ook Nick nog op. Dan gaan we Wim en Teun op halen en tuffen met de auto vol naar Almen. Tijdens het uitladen zien we meestal Geert en Karin net aankomen en Herman Minkjan en Gerrie. Ook vaak Herman en Janny, of Jolien, of de fam. Lenderink en de fam. Vruggink. Iedereen zoekt dan een parkeerplek, meestal op het schoolplein. Dorpelingen komen trouw op de fiets of lopend met de koffer in de hand.  We gaan met z'n allen naar boven waar Henk Jansen de stoelen al heeft klaar gezet. Selma en Thijmie hebben het slagwerk al klaar gezet en de bok voor Gilian wordt op de plek gezet. Iedereen begroet elkaar. Bassen en trombones wensen elkaar een Gelukkig Nieuwjaar en schudden elkaar de hand. Toen mocht dat nog. Gilian is er meestal al en staat met Wilrike of Joke een praatje te maken. Wim gaat naast Ben en Coen zitten, Bart en Lars zitten er ook al. Vera, Iris, Suzet, Jacqueline, Jeanette Dommerholt, Tine, Pieter en ook Herman ten Have zijn er. Jopie, Arjen, Hanneke, Sara, Yvette, Jan, Bertha, Jitske, Sander, Jeanette van der Meij en Henk Muileman zitten klaar. Liza, Marius en Nienke zitten ook al op de plek. Als iedereen er is, kan ik om 5 voor half acht met de mededelingen beginnen waarna we om half acht van start gaan. Koralen  uit 120 Hymn's of Golden Pass. Zo was het een maand geleden............

Tja, dit is dus wat we momenteel allemaal moeten missen. Mijn wensen voor jullie:
denk aan elkaar en blijf gezond. Zoals Gilian tegen mij zei ga nou niet tot september Ferdie Verdaasje zitten oefenen maar speel gewoon wat leuke muziek.
Mijn  oude oefenboek van Duhem weer opgezocht. Daar staan toch leuke stukjes in ondanks dat het een methode voor trompet, cornet en bugel is. (Daarom was het dus zo hoog!)
Bij Dinie Zweverink in Lochem had ik in januari toevallig deel 3 gekocht in de uitverkoop voor € 6,=.
Misschien moet ik daar vanavond eens naar gaan kijken....

Heel veel hartelijke muzikale groeten van jullie voorzitter en blijf gezond!


       Dinie

14-03-2020

In verband met de grote impact van het Coronavirus, is het bestuur van Juliana vrijdagavond bij elkaar geweest en heeft de volgende besluiten genomen:

 • De repetities van het orkest worden t/m 31 maart geannuleerd.
 • De repetities van het jeugdorkest worden t/m 31 maart geannuleerd.
 • Het verrassingsconcert van 28 maart wordt geannuleerd.
 • Het bevrijdingsconcert van 2 april vervalt. De bevrijdingsbijeenkomst zal in aangepaste vorm plaats vinden.
 • De voorspeelochtend voor leerlingen en het jeugdorkest op 19 april wordt geannuleerd.
 • Voor het theorie examen van 11 april wordt niemand ingeschreven.
 • Alle docenten en leerlingen willen de individuele lessen door laten gaan. 


Hiermee volgen wij het advies van de KNMO.

Indien er zich nieuwe ontwikkelingen aandienen, houden wij jullie daarvan op de hoogte.

Zijn er vragen dan graag contact opnemen met ons secretariaat

 

08-03-2020

Hieronder ziet u de aankondigingsposter voor het concert van 28 maart.

         GEANNULEERD

16-02-2020

Zaterdag 8 februari hebben 11 jeugdleerlingen en 1 volwassene meegedaan aan het Jeugd Muziek Festival dat door de GoLF was georganiseerd. Het was een prachtige dag die begon met een gezamenlijke repetitie van verschillende jeugdorkesten waarbij al direct ontzettend goed werd gespeeld. Het was heel fijn voor de jeugdleerlingen dat onze eigen jeugdorkest dirigent, Henk Vruggink, voor het samengestelde orkest stond. Hij is een bekend gezicht die precies weet wat de leerlingen kunnen.

Er was een uitgebreide lunch zodat de kinderen ook de tijd kregen om even lekker buiten te ravotten. Daar werd goed gebruik van gemaakt.

Na het eten hield ieder jeugdorkest een uitvoering van enkele muziekstukken die ook door een professionele jury werd beoordeeld (zie onderaan). Veel ouders of grootouders zaten in de zaal om te genieten van hun (klein)kind. Terecht want het optreden ging heel erg goed. Het klonk prachtig en na afloop kregen ze een groot applaus.

Ook het jurylid was erg tevreden. Een leuke, leerzame en vooral ook gezellige dag.

 

Jury verslag van Arno Groeneveld Datum 8 februari 2020 tijdens het Jeugd Muziek Festival in de Heksenlaak in Barchem

Naam en dirigent: Juliana Almen o.l.v. Henk Vruggink

Oriental March; Mooi jeugdorkest op het podium. Jullie spelen fraai samen. Ik hoor ook een hele aardige orkestklank.

Menuet; Klassieke muziek klinkt ook tijdens dit festival. Probeer dit menuet mooi te laten dansen in 3/4 . Kijk en luister goed wie de melodie heeft. De begeleiding mag dan iets milder.

Tell me; Ook nu weer behoorlijk samenspel. De drummer begeleid hier goed. Mooie begeleiding van de melodie ook.

Parade; Een swingend stukje tot slot! ik hoor echt vrijwel alle noten goed. Probeer eens iets meer in grote zinnen te spelen.

Ik heb genoten van jullie optreden. Probeer iets meer te werken aan basis orkestontwikkeling met gevarieerd repertoire.

Gefeliciteerd! Arno Groeneveld.

10-02-2020

Zeer geslaagd Jeugd Muziek Festival

Zaterdag 8 februari hebben 11 jeugdleerlingen en 1 volwassene meegedaan aan de Jeugdmuziekdag die door de GoLF was georganiseerd. Het was een prachtige dag die begon met een gezamenlijke repetitie van verschillende jeugdorkesten waarbij al direct ontzettend goed werd gespeeld. Het was heel fijn voor onze jeugdleerlingen dat onze eigen jeugdorkest dirigent, Henk Vruggink, voor het samengestelde orkest stond. Hij is een bekend gezicht die precies weet wat de leerlingen kunnen.
Er was een uitgebreide lunch zodat de kinderen ook de tijd kregen om even lekker buiten te ravotten. Daar werd goed gebruik van gemaakt.
Na het eten hield ieder jeugdorkest een uitvoering van enkele muziekstukken die ook door een professionele jury werd beoordeeld (zie onderaan). Veel ouders of grootouders zaten in de zaal om te genieten van hun (klein)kind. Terecht want het optreden ging heel erg goed. Het klonk prachtig en na afloop kregen ze een groot applaus. Ook het jurylid was erg tevreden.
Een leuke, leerzame en vooral ook gezellige dag.

Jury verslag van Arno Groeneveld
Datum 8 februari 2020 tijdens het Jeugd Muziek Festival in de Heksenlaak in Barchem
Naam en dirigent: Juliana Almen o.l.v. Henk Vruggink

Oriental March;
Mooi jeugdorkest op het podium.
Jullie spelen fraai samen.
Ik hoor ook een hele aardige orkestklank.

Menuet;
Klassieke muziek klinkt ook tijdens dit festival.
Probeer dit menuet mooi te laten dansen in 3/4 .
Kijk en luister goed wie de melodie heeft.
De begeleiding mag dan iets milder.

Tell me;
Ook nu weer behoorlijk samenspel.
De drummer begeleid hier goed.
Mooie begeleiding van de melodie ook.

Parade;
Een swingend stukje tot slot!
ik hoor echt vrijwel alle noten goed.
Probeer eens iets meer in grote zinnen te spelen.

Ik heb genoten van jullie optreden.
Probeer iets meer te werken aan basis orkestontwikkeling met gevarieerd repertoire.
Gefeliciteerd!
Arno Groeneveld

12-01-2020

Ons jubileumjaar werd afgesloten met het spelen tijdens de kerstnachtdienst.

De bezoekers werden voor het betreden van de kerk welkom geheten door een klein koper-ensemble dat buiten kerstmuziek stond en zat te spelen. 

De kerkdienst werd voorgegaan door Medard Hilhorst en begon met een Jingle Bells Rhapsody (P.Pierpont) gespeeld door het orkest. 

Gedurende de dienst waren er diverse samenzang nummers, begeleid door ons orkest, maar ook zang van een Almens Quintet met gelegenheidszangers. Een behoorlijk muzikaal geheel zo met z'n allen. 

Naast het openingsnummer, enkele hymnes en diverse liederen speelde Juliana ook nog de Christmas Swing (Dizzy Stratford) tijdens de collecte en als afsluiting Christmas Festival (Leroy Anderson).

In het dankwoord sprak Henk Beltman zijn dank en bewondering uit richting onze muziekvereniging dat we dit jubileumjaar tot 3 maal toe de kerk vol hebben gekregen met bezoekers. 

02-12-2019

Op zondagmiddag 24 november hielden zangkoor Vocaal en muziekvereniging Juliana een dubbelconcert in de Protestantse Kerk te Almen ter ere van hun beider jubilea. Vocaal 100 jaar, Juliana 110 jaar maar beiden voelen zich nog jong. Al die jaren bestaan de verenigingen al in goede harmonie naast elkaar.

 

 

Het dorp was uitgelopen voor dit concert getuige een stampvolle kerk vol enthousiaste mensen. Daar wordt je als muzikant stil van en dat motiveert je om extra geconcentreerd te spelen. Het begeleiden van zo’n groot koor is toch weer ander dan alleen spelen.

Juliana opende het concert met “Free World Fantasy”; een compositie waarin de droom van een wereld zonder oorlog wordt gesymboliseerd. Vervolgens zong Vocaal “Cantique de Jean Racine” (Opus 11) en “Ave Verum”.

Het eerste gezamenlijke nummer betrof “The Conquest of Paradise”. Dit is de titelsong van de film 1942, waarin Columbus op zoek gaat naar een westelijke route naar Azië en daarbij Amerika ontdekt.

In een concert met zoveel muziekliefhebbers mag het populaire nummer “Music” van John Miles niet ontbreken. Dit nummer bevat veel wisselingen in tempo, ritme, klankkleur en instrumentatie waardoor het blijft boeien.

Het programma werd hierna onderbroken door een optreden van onze dorpsdichter Dorien Boerboom. Met ogenschijnlijk gemak weet zij in haar gedichten tot de kern van de zaak te komen en ze ook nog eens op een ontspannen manier voor te dragen. Speciaal voor onze verenigingen had zij diverse gedichten gemaakt. Een lust om naar te luisteren en heel herkenbaar.
Lees: "Stel dat ik meespeel"
Lees: "Juliana en Vocaal"

Na dit geslaagde intermezzo ging Vocaal door met het prachtige rustige nummer “Hine é Hine”, een van oorsprong Maori wiegeliedje.

Het tweede nummer waarbij muziek en zang samen opgingen was “Adiemus”; een bijzonder muziekstuk waarbij de stem alleen functioneert als instrument. De “woorden” doen qua klank Latijns of Afrikaans aan maar zijn dus alleen maar klanken en hebben verder geen enkele betekenis. Een hele uitdaging voor het koor om dit stuk te zingen.

 Vocaal ging verder met een compilatie van de toepasselijke nummers “You’ll Never Walk Alone” en “Climb Ev’ry Mountain”. We zullen, ondanks onze leeftijd, nog vele bergen beklimmen en alleen staan we zeker niet gezien ons geweldige publiek.

 Het concert werd beëindigd met het nummer “Pomp and Circumstance”. Een onderdeel van deze mars is het patriottische lied Land of Hope and Glory dat door zangeres Vera Lynn internationale roem verkreeg. Vocaal had op het refrein een eigen stuk tekst gemaakt wat het publiek kon meezingen en aldus geschiedde. Juliana zette het nummer in, Vocaal zong de eerste maal waarna beide dirigenten het publiek opzweepte om te gaan zingen. Een kippenvel momentje en een waardige afsluiting van een zeer geslaagd orkest.

02-12-2019

De KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) heeft twee jaar geleden een prijs in het leven geroepen voor vernieuwende initiatieven in de amateurmuzieksector. Bijzondere projecten, grensverleggende ontwikkelingen of innovatieve concepten komen in aanmerking voor de KNMO Award, waarvoor drie geldprijzen beschikbaar worden gesteld. Het gaat bij toekenning van de prijs om vernieuwing, creativiteit, artisticiteit, de impact van het project en er wordt ook gekeken naar de beleving van het project bij publiek en muzikanten.

 

Voor het jaar 2019 heeft Juliana haar jubileum-jaarprogramma ingestuurd. Niet omdat we artistiek gezien zo vernieuwend zijn maar vooral om een voorbeeld te zijn voor andere verenigingen. Op artistiek niveau kun je heel goed zijn maar als er niemand komt heb je er weinig aan. En over publieke belangstelling hebben we niets te klagen. Dit jaar twee maal de kerk vol met zo’n 250 mensen was ronduit geweldig. Maar ook de andere jubileumactiviteiten zijn zeer goed verlopen met enthousiaste muzikanten en publiek dat de activiteiten waardeert.

 

Almen, een klein dorp in de krimpregio Achterhoek met amper 1000 inwoners. Een basisschool met 70 leerlingen en een bloeiende muziekvereniging met ruim 55 orkestleden! Dat kan omdat we gemotiveerde bestuursleden hebben maar vooral ook omdat we gedragen worden door het dorp. Dorpelingen hebben het besef dat we samen sterk zijn en het zelf moeten doen.

Palmpasen, de Avondvierdaagse, Sinterklaas en de Kerstmarkt blijven een stuk gezelliger omdat wij als muziekvereniging in Almen voor de vrolijke noot zorgen in plaats van een geluidswagen. Als dank aan het dorp hebben we dit jubileum jaarprogramma opgesteld met voor elk wat wils. Volledig gedraaid door onze leden en enkele sponsoren. Juliana blijft altijd actief bezig mensen enthousiast te maken voor de blaasmuziek.

 

De ingestuurde projecten worden beoordeeld door 5 juryleden en minister van Defentie Drs. Ank Bijleveld-Schouten. Onder haar ministerie valt de militaire muziek. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 7 december tijdens de Algemene Leden Vergadering  in Eemnes.

 

Vol verwachting klopt ons hart……

 

 

18-11-2019

Op zondagmiddag 24 november van 15.00 tot 16.15 uur geven het koor Vocaal en muziekvereniging Juliana een bijzonder concert in de Almense Kerk. Beide verenigingen vieren dit jaar namelijk hun jubileum. Vocaal Almen bestaat 100 jaar en Juliana Almen zelfs 110 jaar.

Het concert staat in het teken van de vitaliteit van beide verenigingen die door twee inspirerende dirigenten worden geleid; Jettie Ouwehand bij Vocaal en Gilian Schmidt bij Juliana. Het motto van het concert is dan ook "Eeuwig jong", weliswaar 100 / 110 jaar jong maar nog lang niet oud.  U zult dat zien en horen!

Dat beide verenigingen bloeien in harmonie en goede sfeer zegt veel over het dorp Almen en zijn inwoners. Betrokkenheid en onderlinge loyaliteit zijn groot. Tradities zijn sterk en in staat met hun tijd mee te groeien.

De toegang tot het concert is gratis; het gespeelde programma gevarieerd. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten in dorpshuis Ons Huis.

Wij verheugen ons op uw komst en op een geweldige middag. U bent van harte uitgenodigd.

04-11-2019

In de maand oktober stond het Diner Frappant op het jubileumprogramma, een feestavond in de grote zaal van Ons Huis voor leden van de muziekvereniging zelf, hun partners en al haar vrijwilligers. Zoals te zien op de foto hierboven een gezellige, ongedwongen bonte avond met voor ieder wat wils.

We begonnen om 7 uur met koffie/thee en een petit fours waarbij op het grote scherm een trailer van de Maestro-concert film te zien was. Van dit succesvolle concert is een twee uur durende film gemaakt door Henk Beltman en Chris Klein Nengerman. Onderwijl kon men alvast genieten van een stukje stokbrood met kruidenboter of pesto en wat druiven. Daarna speelde de klarinetsectie enkele nummers op het podium waarna de avond officieel werd geopend door onze voorzitter Dinie Rouwenhorst. 

Terwijl de saxensectie enkele liedjes ten gehore brachten werd de eerste tapasronde uitgeserveerd, bestaande uit paprikasoep, wraps en gehaktballetjes in satésaus. Om de mensen een beetje in beweging te krijgen had de organisatie bedacht om een shirtje aan - shirtje uit quiz te houden. Dit bracht de nodige hilariteit teweeg omdat het aan en uitdoen van het shirtje best wel wat energie kost in de toch al warme zaal. Vandaar dat alras werd besloten om shirtje hoog - shirtje laag verder te spelen. Een ieder die het antwoord op de vraag fout had moest gaan zitten. Zo bleven er uiteindelijk nog maar enkele mensen staan die vervolgens moesten raden hoeveel decibel onze dirigent op zijn euphonium blies. De winnaar van de quiz, Joop Hulleman, kreeg een muziekles naar keuze.

Tijdens de quiz kon men wederom genieten van heerlijk eten, klaargemaakt door verschillende leden. Mini quiches, mini saucijzenbroodjes en kipstukjes in chilisaus. 

Deze avond werden ook de nodige jubilarissen gehuldigd. Omdat het niet iedereen lukt om 25 jaar lid te blijven van de vereniging (met name jeugd die gaat studeren en wegtrekt uit het dorp) heeft het bestuur onlangs besloten om ook leden die 12½ jaar lid zijn te huldigen. Tot deze groep behoorden Nienke Mensink, Jolien Mensink, Pieter de Jong, Lars Brinkman, LIza Westendorp en Bart Menkveld (zie foto). Bart heeft wel de 25 jaar al volgemaakt en we voor alle jubilarissen dat zij nog vele jaren bij Juliana mogen blijven spelen.

Bij een feestavond van een muziekvereniging hoort natuurlijk muziek. Naast de klarinetten en saxen was daarin voorzien door een kopergroep genaamd de Liemers. In deze groep spelen ook onze dirigent Gilian Schmidt en koperdocent Henk Vruggink. Zij speelden de rest van de avond met veel enthousiasme en werden nog afgewisseld met enkele geweldige gedichten door onze dorpsdichter Dorien Boerboom, (gedicht 1) (gedicht 2) een sketch door leden van de commissie Instrumentenfonds en natuurlijk nog een nagerecht.

De avond werd afgesloten met bitterballen en een woordje van de voorzitter. Het was geweldig en onze dank voor alle lekkere hapjes gaat met name uit naar Tine en haar man, Lars en zijn vriendin en Jitske.

25-09-2019

Op de donderdagen 5, 12 en 19 september heeft de muziekvereniging haar 7e jubileumactiviteit gehouden. Het betrof het bijwonen en meespelen van deze repetitieavonden in september met op de laatste donderdag, als afsluiting, een klein "optreden" van drie muziekstukken die deze weken waren ingestudeerd. 

Vijf enthousiaste mensen hebben hieraan meegedaan, waaronder 2 nieuwe inwoners van Almen en 3 oud-leden. 

Het orkest o.l.v. Gilian Schmidt (foto: Arjen Dieperink)

 

Het waren gezellige repetities waarbij ook alvast flink werd geoefend op de stukken voor het eerstvolgende concert met Vocaal in november. Als vereniging hopen we natuurlijk dat mensen die komen meespelen enthousiast worden en willen blijven. Zo komen in ieder geval twee oud-leden weer blijvend meespelen: Karin Ruiterkamp op trompet en Hanneke Huurnink (voor een jaar) op klarinet. Ook Asja Rouwenhorst heeft al aangegeven lid te willen worden bij Muziekvereniging Juliana. 

 

Wij hopen dat jullie allen veel plezier mogen beleven aan het samen muziekmaken. Wij heten jullie dan ook van harte welkom.

 

14-07-2019

Op zondagmiddag 7 juli waren we actief op de het zwembad van Almen, voor ons zevende jubileumactiviteit van dit jaar.

De middag begon met de Berkelmarathon, een zwemtocht van 750 of 1400 meter over de Berkel, die dit jaar muzikaal werd begeleid door leden van het jeugdorkest in de Berkelzomp. Tegelijkertijd was er op de zonneweide van het zwembad een waterspelletjescircuit voor kinderen. met medewerking van de brandweer en de scouting.

                       Berkmarathon met jeugdorkest in de Berkelzomp  (Foto Geert de Groot)

 

De zonneweide was aangekleed met marktkramen van (Almense) ondernemers, tafels met banken en parasols en een tent voor het orkest. Daarmee waren alle ingrediënten voor een geweldige middag aanwezig, namelijk luchtige muziek, schepijs, een lekkere smoothie, hamburger of een verkoelend biertje. Zelfs het weer liet ons niet in de steek met een vrolijk zonnetje en een heerlijke temperatuur.

 

Na de prijsuitreiking van de Berkelmarathon begon Juliana met haar concert met vooral luchtige muziek en meezingers. Als verassing trad Maestro Mark nog eenmaal voor het voetlicht met "zijn" Bolero. Met zijn gewonnen gouden baton liet hij zien (horen) het nummer nog altijd te beheersen. Vol enthousiasme stond hij wederom zijn mannetje met het dirigeren van het orkest. 

Op deze foto (Geert de Groot) komt de gemoedelijkheid van deze middag goed tot zijn recht. Geen "gewoon" concert maar een gezellig samenzijn op de zonneweide met elkaar en muziek. Iedereen kon aanschuiven wanneer hij wilde. Heel gezellig. Een middag vol vermaak voor jong en oud.

 

We eindigden het muzikale programma rond half vijf, zodat er voldoende tijd was om na afloop in het dorpshuis gezamenlijk te genieten van de voetbalvrouwen die mogelijk voor een spetterende afsluiting van deze middag gingen zorgen. Inmiddels weten we dat een 2e plaats het hoogst haalbare was voor de leeuwinnen. Geen wereldkampioen dus maar toch een geweldige prestatie om trots op te zijn.

Namens muziekvereniging Juliana: bedankt voor uw aanwezigheid. (foto Ali Brinkman)

23-06-2019

Traditiegetrouw ging muziekvereniging Juliana voor de optocht uit bij het Almens Feest.

Vanwege ons 110-jarig jubileum ging dat dit jaar wat anders dan andere jaren. We liepen niet, al marsen spelend voor de stoet uit, maar speelden andere muziek gezeten op een versierde wagen. De muzikanten waren verkleed in de kleding die in de afgelopen 110 jaar werd gedragen. Er waren vijf tijdsperken uitgebeeld.

 

De jaren 20-30 bestaande uit boerenkleding en charleston-feestkleding.

 

 

De oorlogsjaren en bevrijding.

 

De flower power en hippies.

 

De Gabbers.

 

De Elvis Presley fans.

Kleding is belangrijk maar wat het meest verbindend werkte in alle tijden is toch wel de muziek die telkens in een ander jasje gespeeld, gedraaid en beluisterd werd.

 

 

19-05-2019

Op zaterdag 11 mei bestonden we exact 110 jaar en dat hebben we gevierd met een Maestro concert. In een uitverkochte, bomvolle kerk mochten Pien Pon, Mark Diepeveen en Margreet Broer hun dirigeerkunsten vertonen. Voorafgaand aan dit concert hadden zij van Henk Muileman de kneepjes van het dirigeren geleerd en bij repetities met het orkest zijn ze bijgeschoold door onze dirigent Gilian Schmidt.

Het concert begon met twee muziekstukken onder leiding van onze eigen dirigent. Daarna werden de Maestro’s aangekondigd door middel van een filmpje waarna zij hun uitgekozen stuk mochten dirigeren. Pien begon met het muziekstuk Nimrod, Mark volgde met het muziekstuk Bolero en Margreet sloot af met het muziekstuk Le Lac des Cygnes (het Zwanenmeer). Vol overgave leidden zij alle drie het orkest door deze moeilijke stukken heen. De mimiek en lichaamstaal die zij daarbij gebruikten was voor het publiek zichtbaar door middel van een scherm die beelden vertoonde van een camera die op de dirigenten was gericht.

Taco Houkema wist als presentator de alom aanwezige spanning bij de kandidaten gedurende de avond lekker op te voeren. De ontlading was dan ook groot na het dirigeren van hun stuk. Na ieder stuk mocht de jury, bestaande uit Joris Udo de Haes, Adrienne Althof en Gilian Schmidt, zich uitspreken over de performance en dat deden zij geweldig. Het publiek genoot, het orkest genoot, de jury genoot en het was een waar feest.

Na de pauze speelde het orkest een medley van de Eagles waarna Atie Loman namens de Comissie Instrumentenfonds het woord kreeg. Zij vertelde kort over het werk en de noodzaak van wat de Commissie doet en overhandigde tevens een nieuwe 4-ventiels Euphonium aan de muziekvereniging. Deze Rolls Royce onder de Euphoniums zal bespeeld gaan worden door Sander de Greef. Hij mocht het instrument dan ook in ontvangst nemen. De Comissie had speciaal vanwege dit jubileum een verjaardagskalender gemaakt van Juliana welke zij overhandigde aan onze voorzitter. De kalender is vanaf nu te koop op bij Atie Loman en op alle gelegenheden waar de Comissie actief is. Spontaan werd vervolgens het Lang zal ze leven ingezet.

Het feest kreeg een vervolg met de Colonel Bogey March, gedirigeerd door de 3 Maestro’s die het stokje, tijdens het spelen, van elkaar overnamen. Daarbij wisten de Maestro’s niet alleen het orkest te dirigeren maar ook het publiek die enthousiast meeklapte. Vermeldingswaard is zeker ook het feit dat Margreet zich voor het dirigeren van het Zwanenmeer had gehuld in het wit met witte veren over haar armen en schouders waarna zij bij de Mars in een kolonel outfit ten tonele verscheen. Geweldig ingeleefd en uitgevoerd. Het vaststellen van de Maestro van Almen was geen sinecure voor de juryleden. Zowel Pien, als Mark en Margreet hadden het beste in zichzelf naar boven gehaald en juist daarom hebben we allen zo genoten. Maestro Mark kreeg uiteindelijk de eretitel Maestro van Almen en een gouden baton overhandigd. De anderen een zilveren baton.

Na het dankwoord sloten we af met het door John Miles gecomponeerde en toepasselijke nummer “Music was my first love and it will be my last.

03-05-2019

Na 5 weken oefenen op zang, dans, een muziekinstrument bespelen of decor bouwen, was op donderdag 11 april de afsluitende presentatie van dit project in Ons Huis. In het kader van ons 110-jarig bestaan had muziekvereniging Juliana contact gezocht met de Julianaschool om de kinderen actief bezig te laten zijn met het thema muziek. Binnen de netwerken van de school en de muziekvereniging vonden we een aantal workshopleiders die aan de slag zijn gegaan met een groepje kinderen. Het resultaat mocht worden gezien en gehoord.
Schoolproject

In een vol Ons Huis gaf de muziekvereniging de aftrap met de Pirates of the Caraïben. Een muziekstukje dat een beetje aansloot bij het kernconcept van deze periode, Macht & Regels. Piraten hebben lak aan de regels toch? Het thema bij dit kernconcept was tovenaars/heksen/Harry Potter.

In een prachtig decor, gemaakt door de decorgroep, voorstellend Kasteel Schweinstein, werden alle optredens aangekondigd door steeds wisselende groepjes kinderen. Zij vertelden al vast een klein beetje wat we te horen en te zien kregen en wie de performers waren.

Als eerste liet de slagwergroep o.l.v. Selma en Thijmie, 2 orkestleden, horen waar ze mee bezig zijn geweest. Drummen was hun wens, maar dit begint bij het leren klappen en later op een trommeltje slaan van ritmes, die je o.a. kunt aanleren met hulp van woorden zoals peer, appel, sinaasappel.

Het volgende groepje waren de blokfluiters. O.l.v. onze blokfluitjuf Gerda Boschloo hadden ze al een paar liedjes in de vingers gekregen. Ze hadden zelfs een liedje over Harry Potter ingestudeerd.

De viool bespelers waren de volgende kinderen op het toneel. Petra Westra had 4 meisjes streken op de viool aangeleerd en onder begeleiding van pianomuziek klonk het prachtig. De zaal werd stil en kinderen keken en luisterden vol bewondering. Er was een heel kleine viool, maar ook een grotere staande. De violen waren beschikbaar gesteld door Michael van Berkum uit Zutphen.

Toen kwamen de kleuters. Zij hadden niet meegedaan met de workshopgroepjes, maar met hun groep een eigen lied ingestudeerd en dat was al best moeilijk. Het was het drakenlied en alle kinderen waren versierd als draak. Ook in dit groepje zag je al duidelijk muzikaal talent, bewegen op muziek was een paar jongetjes al goed gegeven.

De jongens op de blaasinstrumenten lieten daarna horen hoe goed zij al geluid uit hun koperinstrument konden krijgen. De workshopleider en onze dirigent Gilian Schmidt vertelde er wat over. Een paar jongens hadden al les, maar ook de nieuwelingen konden al een melodietje spelen, echt knap.

Vervolgens werd het toneel gevuld met allemaal meisjes. De zanggroep en de dansgroep deden samen hun optreden. Ze zongen het lied over de spin en dansten hierop. Alle meisjes zagen er mooi aangekleed uit en het enthousiasme straalde er van af.

De optredens werden afgesloten door de accordeongroep. Stien Huurnink had voor 4 kleine klavieraccordeons gezorgd en samen met de kinderen liet ze horen en zien hoe moeilijk het is om op zo’n instrument te spelen. Toch konden ze eindigen met samen een liedje te spelen. Heel knap.

Na de nodige bedankjes werd de presentatie afgesloten door een polonaise met muziek van Juliana, een lekkere ontlading van alle spanning voor de optredens. Deze presentatie was een mooie afsluiting van ons schoolproject “Juliana, school en muziek”. Het was fijn om te horen tijdens de vijf weken, maar ook mooi om nu te zien wat kinderen kunnen beleven aan bezig zijn met muziek. Want muziek is iets waar een mens heel veel in kwijt kan, zowel actief als passief. Het is er op zo ontzettend veel verschillende manieren en elke vorm kan iemand iets geven. Met dit project hebben de kinderen van de Julianaschool d.m.v. hun zelf gekozen workshop er aan kunnen ruiken. Hopelijk vindt het zijn vervolg in bijvoorbeeld het nemen van les in zang, dans, een instrument of meezingen en dansen met de tophits. En hopelijk vindt het ook zijn vervolg in het aanbod van de lessen op school in de komende jaren n.a.v. het convenant dat ook de Poolsterscholen en de gemeente Lochem op 17 april hebben ondertekend in het kader van Meer Muziek in de Klas.

04-04-2019

Muzikaal Almens OmmetjeOp zondag 24 maart hebben zo’n 150 mensen meegedaan met de 3e lustrumactiviteit van Juliana: een Muzikaal  Almens Ommetje. Een wandeltocht langs de Berkel en over landgoederen onder een stralende zon en ditmaal opgeluisterd door drie muziekensembles van Juliana.

Na het vertrek vanaf het zwembad kon men al snel de klanken van de klarinetgroep horen. Deze groep stond bij het Besselinkvonder te spelen. Hier kon men, onder het genot van een kopje koffie of thee, luisteren naar de muziek die werd gespeeld alvorens men weer doorwandelde langs de Berkel naar de Spitholterbrug.

Bij de Spitholterbrug stond een koperensemble, aangevuld met het zoontje van de dirigent (met trommel), te spelen. Op deze plek aan de Berkel kwam het zwaardere geluid van het koper prachtig tot zijn recht. Ook hier was voor de inwendige mens gezorgd met borrelhapjes.

Verder wandelend door de prachtige omgeving van Almen kwam men aan de Bakkersteeg een saxofoonensemble tegen die, al spelend, ook genoten van het zonnetje. Met de zonnebril op en gezeten in een fauteuil maakten zij prachtige muziek.

Enkele Almenaren hadden voor het eerst het Almense Ommetje gelopen en genoten van het geheel.

 Als afsluiting heeft de kopergroep nog enkele nummers ten gehore gebracht op het pleintje van Tante Na.

Op de foto zijn in de weerspiegeling de Kerk en Museum Staal te zien (op zijn kop).

Spiegelbeeld in Eufonium

24-02-2019

Lunchconcert in dorpshuis Ons Huis o.l.v. dirigent Gilian Schmidt 

 

Afgelopen woensdag, 20 februari, heeft muziekvereniging Juliana haar tweede activiteit in het kader van het 110-jarig jubileumjaar gehad. In het dorpshuis van Almen werd een lunchconcert gegeven voor de oudere inwoners van het dorp.

 

Een groep van zo’n 20 orkestleden speelde in korte blokjes, van 4 à 5 nummers, een grote variatie aan herkenbare muziekstukjes. Zo werd er door 55 ouderen geluisterd naar verschillende hymnes, kapelmuziek, meezingliedjes, romantische muziek en zelfs de Radetzkimars kwam langs. Ieder muziekblokje werd afgewisseld met het eten van soep en heerlijke hapjes, gemaakt door de vrijwilligers van het dorpshuis. Het eten werd gesponsord door de Almense Superrr en de horeca gelegenheden: Landgoed Ehzerwold, de Hoofdige Boer en de Nieuwe Aanleg waar wij hen zeer erkentelijk voor zijn. Dankzij deze sponsoring en de vrijwilligers konden de kosten voor dit lunchconcert laag blijven.

 

De ouderen hebben genoten van de muziek, meegezongen, mee geklapt en heerlijk gegeten. Ook de orkestleden hebben met veel plezier zitten spelen voor dit enthousiaste publiek. Het was een sfeervol samenzijn, van waar iedereen met een voldaan gevoel huiswaarts ging.

19-01-2019

Foto van de Trappelzakboogie, gemaakt door Arjan Gotink.

 

Muziekvereniging Juliana wilde bij het 70-jarig bestaan wat organiseren voor jongeren. Veertig jaar later is de Playbackshow nog steeds een succesnummer.

 

Bij de eerste playbackshow in 1979 waren het vooral jongens met lang haar die zich uitleefden met rocknummers op de gitaar. Zelf vonden ze het mooier dan het publiek. De muziek was destijds op bandrecorder opgenomen en het decor bestond uit wat slingers. Na een paar jaar nam de Soos de organisatie over waarna het een project van de jeugd voor de jeugd werd. Gedurende de jaren werd de playbackshow steeds meer een show met allure en met een professioneel decor. Volgens de huidige voorzitter beginnen ze al in november na te denken over een thema en wordt het decor (met zoveel mogelijk bewegende elementen) in de kerstvakantie opgebouwd. De crew bestaat uit 24 mannen en vrouwen waarbij de ouderen de jongeren onder hun hoede nemen zodat ook zij de techniek leren.

 

Al die 40 jaren is er tussen de acts een jingle gedraaid van Phil Collins. Deze keer werd die, vanwege het jubileum van Juliana, live gespeeld door muzikanten van de vereniging. Tevens waren er 5 leden van Juliana aanwezig om het winnende nummer van die eerste Playbackshow, de Trappelzakboogie, opnieuw ten tonele te brengen. Sander de Greef en Jitske de Haan als vader en moeder en v.l.n.r. Hans Vruggink, Lotte van Doleweerd en Esmee Maalderink als de baby's. De bijbehorende muziek was een opgenomen uitvoering van het gehele orkest van Juliana met zang van Joris Udo de Haes en Jeanette van der Meij. Het was een schitterende uitvoering die dit maal helaas niet in de prijzen viel. 

 

09-01-2019

Onze muziekvereniging is opgericht op 11 mei 1909 n.a.v. de geboorte van prinses Juliana na een collecte in het dorp. Men begon met 9 leden waar het orkest nu ruim 55 leden en een dirigent telt. 

In dit Jubileumjaar wil Juliana een aantrekkelijk programma neerzetten, passend bij het dorp en voor jong en oud. Gedurende 11 maanden van het jaar 2019 is Juliana zichtbaar in het dorp met een activiteit (Juliana bestaat 11 decennia en is nog steeds een bloeiende vereniging). Onderstaand het programma dat ook nader wordt aangekondigd via de Almanak en de ADI.

 

HET PROGRAMMA :

 

Zaterdag 5 januari : Playbackshow. De Playbackshow is 40 jaar geleden opgericht door Juliana n.a.v. haar toen 70 jarige jubileum. Leden van Juliana spelen de Trappelzak Boogie (het winnende nummer van het debuutjaar) waarbij de muziek wordt gespeeld door het hele orkest (opgenomen en afgedraaid tijdens het optreden). Tevens speelt een delegatie van Juliana tussen alle optreden door het nummer Something Happened On The Way To Heaven.

 

Woensdag 20 februari : Lunchconcert voor Almense "bedaarden". Een delegatie van Juliana-leden zal lichte muziek spelen tussen voor en tussen de gangen van de lunch door in de benedenzaal van Ons Huis.

 

Zondag 24 maart : Wandeltocht Muzikaal Ommetje. Dit is een wandeltocht langs de Berkel waarbij op verschillende locaties een muziek ensemble van Juliana-leden zit te spelen met een afsluiting op het pleintje van Tantje Na.

 

Donderdag 11 april : Uitvoering Project "Meer muziek in de klas".  Op de Julianaschool zal, tijdens een project van 5 weken o.l.v. onze koperdocent Henk Vruggink, een muziekstuk, lied of dans in worden gestudeerd. Het eindresultaat zal op die donderdagavond worden gepresenteerd m.m.v. Juliana op het dorpsplein (of bij slecht weer in Ons Huis).

 

Zaterdag 11 mei : Jubileumdag en Maestroconcert. Drie Almenaren zullen tijdens deze avond hun dirigeerkunsten aan u laten zien. Zij dirigeren allen dezelfde mars en een eigen stuk: "Het Zwanenmeer", "Nimrod" of "Bolero". Een driekoppige jury zal uiteindelijk een winnaar aanwijzen.

 

Zaterdag 15 juni : Optocht Almens Feest. Juliana-leden zullen de optocht leiden spelend op een versierde platte wagen en uitgedost als 110-jarigen.

 

Zondag 7 juli : Openluchtconcert aan de Berkel. Op zondagmiddag zal er een openluchtconcert zijn bij het Zwembad in Almen met een Foodmarkt door Almense ondernemers en allerlei activeiten voor de jeugd.

 

Donderdagen 12, 19 en 26 september : Openbare repetities. Op deze avonden worden oud-leden uitgenodigd om nog eens mee te oefenen. Bij mooi weer buiten op het dorpsplein genieten van samen muziek maken.

 

Zaterdag 12 oktober : Diner "Frappant". Een afwisseling van muziekensembles en eten voor en door Juliana-leden en genodigden in Ons Huis.

 

Zondag 24 november : Concert met zangvereniging Vocaal. Gezamenlijk concert met de ook jubilerende zangvereniging Vocaal in de Protestantse Kerk te Almen.

 

Dinsdag 24 december : Kerstnachtdienst. Afsluiting van ons jubileumjaar met een optreden bij de Kerstnachtdienst in de Protestantse Kerk te Almen.

 

 

 

 

26-11-2018

Op zaterdag 24 november kwam Sinterklaas weer in Almen aan. Op de boot werden Sint en zijn Pieten tijdens de laatste mijlen vergezeld door de samenspelgroep, aangevuld met enkele orkestleden, onder leiding van Henk Vruggink.

Op de wal werden de Almenaren muzikaal ondersteund door andere orkestleden. Nadat de Sint en zijn Pieten voet op wal gezet hadden ging het feest verder in de grote zaal van de Nieuwe Aanleg.

Gelukkig is de intocht weer goed verlopen en kan iedereen uitkijken naar pakjesavond. 

25-11-2018

Zaterdagavond 17 november hebben we voor een overvolle zaal een concert gegeven met als thema filmmuziek. 

Filmmuziek wordt gespeeld om de sfeer van de film en de emoties van de acteurs te versterken. U heeft kunnen luisteren naar een aantal bekende muziekstukken, zoals Dances with Wolves, Beauty and the Beast, A Bridge too Far, en Jungle Book. Tevens compilaties van filmmuziek van Ennio Morricone en James Bond. De film Crimson Tide is misschien wat minder bekend maar de muziek is des te mooier. Het nummer  "My heart will go on" van de film Titanic werd vocaal ondersteund door onze hoorniste Jeanettte van der Meij. 

Als laatste nummer voor de pauze werd Never be clever uit de film Ventoux gespeeld. In juni 2019 gaat een groep Almenaren de Ventoux beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte MS. Met de verloting in de pauze werd een bedrag opgehaald van maar liefst 1000 euro waarmee de groep een mooi begin heeft.

Na de pauze werden 4 jubilarissen in het zonnetje gezet. Hans Vruggink en Karin Braakhekke zijn ieder 40 jaar actief met muziek in verenigingsverband en de zussen Gerrie Brinkman en Janny Westendorp ieder (ruim) 25 jaar. Daarbij zijn Gerrie en Janny ook ieder 25 jaar lid van muziekvereniging Juliana. Zij kregen allen een toespraak van onze voorzitter en daarna een speldje en bloemen uitgereikt door onze jeugdleden.

Het programma werd afgesloten met het nummer Ghoastbusters, aangekondigd door een van de Ghoastbuster herself, waarbij de mensen in de zaal de geesten verjoegen met een supersonisch,  hyperioniserend, lichtgevend staafje. Dat gaf een mooi effect en een spetterende afsluiting.

De jubilarissen op een rij, vlnr: Janny Westendorp, Gerrie Brinkman, Karin Braakhekke en Hans Vruggink

03-11-2018

 

Op zaterdag 17 november 2018 houdt muziekvereniging Juliana een avondvullend concert in de sportzaal van Almen met als thema filmmuziek.

 

Filmmuziek wordt gespeeld om de sfeer van de film en de emoties van de acteurs te versterken. Het begon ooit allemaal bij de stomme film. Tot 1930 was het gebruikelijk om livemuziek te maken bij een filmvertoning. Meestal speelde dan een pianist of een klein ensemble. Grotere bioscopen hadden een orgel. U krijgt op 17 november een compleet harmonie orkest te horen dat diverse genres speelt, zoals westerns, romantische films, familiefilms maar ook oorlog- en actiefilms.

 

Tijdens het concert zal ook een nummer gespeeld worden uit de film Ventoux. De Mont Ventoux is een bijna 2 kilometer hoge berg in het zuiden van Frankrijk waar in juni 2019 vele Almenaren tegenop gaan fietsen of lopen (21 kilometer) om geld in te zamelen voor de actie “Klimmen tegen MS”. Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel die kan leiden tot verlamming van spieren. Na het spelen van dit nummer zal er een verloting worden gehouden waarvan de opbrengst geheel ten gunste komt van deze actie.

 

De avond begint om 20.00 uur en zoals gebruikelijk is de toegang gratis.

 

Het gehele programma is als volgt:

1. Dances with Wolves; titelsong van John Barry (arr. Frank Bernaerts)

2. Beauty and the Beast; titelsong van Alan Menken (arr. Frank Bernaerts)

3. A Bridge too Far Suite; diverse stukjes van John Addison (arr. Darrol Barrry)

4. Crimson Tide; titelsong van Hans Zimmer (arr. Erik Rozendom)

5. Moment for Morricone: diverse stukjes van Ennio Morricone (arr. Johan de Mey)

6. Never be clever; stuk uit de film Ventoux van Herman Brood (arr. Alex Zwijgers)

7. Les Gendarmes de St. Tropez; titelsong van Raymond Lefebre (arr. Scott Richards)

8. James Bond selection; diverse stukjes (arr. Johan de Mey)

9. My heart will go on; stuk uit de film Titanic van James Horner (arr. Richard Salicedo)

10. The Jungle Book; diverse stukjes (arr. John Moss)

11. Ghostbusters; titelsong van Ray Parker jr. (arr. Frank Bernaerts)

10-06-2018

Onder perfecte weersomstandigheden hebben wij op zondag 3 juni j.l. een concertje verzorgt in de theetuin van De Hoofdige Boer. Het was licht bewolkt met een heerlijke temperatuur en het was daarom goed toeven in de theetuin. 

Als orkest hebben we 7 gevarieerde nummers ten gehore gebracht en samen met de jeugdleden van de samenspelgroep nog 2 nummers. Inmiddels zijn twee van deze jeugdleden weer ingestroomd in het orkest omdat zij hun A-diploma hebben behaald. 

Als verassingsact trad onze eigen dirigent op met het nummer Tuba Tiger Rag waarbij wij hem als orkest begeleiden onder leiding van Henk Muileman. Naast dirigeren bespeelt Gilian ook diverse instrumenten en hij liet u en ons genieten van de aparte effecten die hij met zijn instrument kan bewerkstelligen. 

We hopen dat u genoten heeft. Wij hebben dat zeker.

 

21-05-2018

03-05-2018

Zondag 3 juni a.s. zal muziekvereniging Juliana wederom een concert geven in de theetuin van de Hoofdige Boer in Almen. Het begint een beetje traditie te worden om een zonnige zondag op te fleuren met fijne muziek en we hebben er als orkest dan ook altijd veel zin in. Uiteraard is mooi weer wel een noodzaak omdat veel instrumenten niet tegen regen kunnen. Bij slecht weer wordt het afgelast. Hier gaan wij niet van uit en we hopen u dan ook te mogen ontmoeten op zondagochtend. We zullen spelen vanaf half 12 tot ongeveer half 1.

Het programma ziet er als volgt uit:

- Hootenanny

- Dances with Wolves

- Pachebel's Canon

- Tuba Tiger Rag

- Jungle Book (met de samenspelgroep erbij)

- Eye of the Tiger (met de samenspelgroep erbij)

- Goldfinger

- James Last

- Police Academy March

18-03-2018

Werd het eerste oud papier voor de kas van Juliana in 1955 nog opgehaald met een handkar, zelf de trekkers zijn nu passé.


Gemeente Lochem voert nieuw beleid maar denkt daarbij ook aan onze inkomsten.
In het vervolg gaan we containers legen samen met een vuilniswagen van Circulus Berkel.
Elke 2de zaterdag van de maand gaan wij in het hele dorp, de Scheggertdijk en de Ehzerallee de aangeboden blauwe containers legen.
Er zal geen container van ons meer staan om zelf uw papier te brengen.
Dit plaatje is dus voorbij.....       (zie "Openbare foto's" of log in voor meer)

04-02-2018

Op zondag 21 januari 2018 heeft Juliana met heel veel plezier gespeeld in de Schouwburg van Lochem.

We begonnen al om 11 uur met het instuderen van onze eigen 5 liedjes. Daarna kwam Micheline Van Hautem ons verblijden om de 13 nummers van Jacques Brel met ons te oefenen. Spannend omdat dit pas de eerste keer was dat we haar ontmoetten en met haar samen gingen oefenen. Gelukkig ging het spelen heel goed. Enkele nummers hadden we in een wat te snel tempo ingestudeerd waardoor zij niet uitkwam met haar Franse teksten. Langzamer spelen is altijd makkelijk aan te passen dan opeens een stuk sneller moeten. Al met al hebben we tot ver na enen gerepeteerd waarna we hard toe waren aan een lunch. Een heerlijke kop soep stond voor ons klaar.

Na nog even bij gekletst te hebben was het alweer tijd om ons te verkleden (we waren allemaal stijlvol in het zwart) en op onze plaats te gaan zitten. Het concert zou om 3 uur beginnen maar vanwege overweldigende belangstelling (rijen wachtende mensen voor de ingang van de schouwburg) werd het begin een kwartiertje uitgesteld zodat iedereen plaats heeft kunnen nemen op zijn/haar stoel.

We begonnen het concert met Game of Thrones wat een prachtig openingsnummer was. Daarna hebben we nog 4 nummers gespeeld waarna er een korte pauze was. Na de pauze kwam Micheline de bühne op en begon het concert, waar we zo lang voor geoefend hadden, pas echt. Ze zong de nummers van Jacques Brel prachtig. Enkele hele vlotte nummers afgewisseld met wat rustigere muziek. Ze zong niet alleen maar entertainde het publiek ook met woord, gebaar, zang, dans en zelfs een prachtig stukje fluiten op haar handen. Ze speelde zo nu en dan ook een stukje dwarsfluit mee. Heel afwisselend en natuurlijk niet te vergeten de special guest Jos Jansen die enkele nummers mee speelde op trombone.

Het is lastig onder woorden te brengen hoe wij hebben genoten van dit alles. Hopelijk bent u erbij geweest en mocht dat niet het geval zijn geweest dan heeft u echt wat gemist. We hebben heerlijk muziek gemaakt met z'n allen en dat is ook de reden waarom Micheline Van Hautem dit doet. Plezier beleven aan muziek. Ze toert gedurende 2 jaar door Nederland en België om met lokale orkesten muziek te maken. Een hele belevenis. Wij waren zo gelukkig dat we een van die orkesten mochten zijn. Een unieke belevenis die we niet gauw weer zullen beleven en die ons altijd bij zal blijven.

 Van het gehele concert zijn opnamen gemaakt. Van één van de liedjes kunt u een stukje beluisteren via deze link: Au suivant DEMO.  Doe dit wel met oortjes want dan is de kwaliteit van het geluid het beste. Veel plezier.

 

 

23-12-2017

 

De kerstmarkt van 2017 was een memorabele gebeurtenis. Er lag sneeuw!! Niet een klein beetje maar een heel pak. Ook tijdens de kerstmarkt sneeuwde het. Wat een sfeer gaf dat maar wat was het koud. Ondanks dat speelde Juliana als vanouds haar vrolijke kerstmuziek waar een ieder van kon genieten. Jammer voor degenen die vanwege het weer thuisbleven.

Het "optreden" van Juliana begon met een korte muzikale ondersteuning van de Berkerbaronnen, die op de markt een verwarmd zwembad hadden neergezet waar ze met menig dapper persoon indoken. Hiermee wilden ze hun actie om mee te zwemmen met de elfstedenzwemtocht in 2018 bekend maken.

Vervolgens werd er onder de partytent verder gespeeld. De houten instrumenten mogen namelijk niet nat worden en met de sneeuw was de bladmuziek ook niet meer te lezen.

In de pauze een heerlijke Glühwein, warme chocomelk of eventueel erwtensoep en een rondje over de markt. Het was, zoals gezegd, niet druk maar wel gezellig. Ook de marktkraamhouders hadden een uitdaging om het warm te houden. Na een tweede speelronde en een laatste blik op de markt en de prachtig ondergesneeuwde straten weer naar de warme kachel thuis.

Onvergetelijk en tot volgend jaar.

02-12-2017

Op zaterdag 25 november heeft Burgemeester Sebastiaan van 't Erve tijdens het try-out concert in Sporthal Almeloe een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Ben Barink.

Ben is al vanaf 1975 vrijwilliger bij Juliana. Eerst als bestuurslid en secretaris en vanaf 2001 als penningmeester. Tijdens zijn lange bestuursperiode heeft Ben veel sprankelende en vernieuwende ideeën naar voren gebracht. Eén ervan was het uitnodigen van het bestuur en alle leden voor een "hoorzitting" om te praten over de toekomst van de vereniging. Dit idee leidde zo tot een hogere motivatie en betere opkomst van de leden.

Ben regelde als bestuurslid fondsenwerving en de inzameling van oud papier. Voor de vervanging van de verenigingsuniformen maakte Ben een werkplan en riep een sponsorcommissie in het leven. Later was hij ook de initiator van de nieuw op te richten Commissie Instrumentenfonds. Deze commissie bestaat uit dorpsbewoners die de muziek een warm hart toedragen en allerlei acties bedenkt om geld bijeen te krijgen voor onderhoud en aanschaf van instrumenten. Op Ben's voorstel werd gestart met het organiseren van een snuffelmarkt die zo succesvol was dat hij nog ieder jaar wordt georganiseerd.

Ook voor het organiseren van concerten en activiteiten zoals het 100 jarig bestaan (met jubileumboek), de Almense Avond, jubileumfeesten, solexrace en hanekraaiwedstrijden draaide hij zijn hand niet om. Hij schreef mee aan het Werkplan Sociaal Cultureel Werk en de beleidsagenda en onder zijn leiding verzorgde Muziekvereniging Juliana 10 jaar lang de muziekexamens van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (is nu de KNMO). Vele uren stopte Ben in de muziekvereniging van Almen maar ook in die van omliggende verenigingen. Zo was hij jarenlang actief als secretaris van het samenwerkingsverband van vijf muziekverenigingen van de gemeente Gorssel. Daarnaast was hij bestuurslid van de Kring Lochem, een samenwerkingsverband van alle regionale muziekverenigingen.

Naast de muziek was ook Omnivereniging Ovéra belangrijk voor Ben. Hij was penningmeester van de Volleybalafdeling en mede organisator van het jaarlijkse beach-volleybaltoernooi. Ben heeft zich ook beziggehouden met de renovatie van de sportzaal en de kantine. Vooral de financiering hiervan rustte op zijn schouders.

Alle werkzaamheden werden door Ben gedaan naast zijn gewone werkzaamheden; een ware prestatie, te meer omdat hij ook al meer dan tien jaar mantelzorger voor zijn moeder was. Inmiddels is Ben met pensioen.

Zijn inspanningen en het stimuleren van anderen zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om Ben Barink te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

 

 

29-10-2017

Op zondag 21 januari 2018 zingt de Vlaamse Micheline Van Hautem onder begeleiding van Muziekvereniging Juliana uit Almen nummers van chansonnier Jacques Brel.

 

In 2002 heeft Van Hautem haar album “Songs of Jacques Brel” uitgebracht en zong deze nummers met veel succes voor volle zalen in o.a. New York, Australië, Edinburgh en het Concertgebouw in Amsterdam. Vanwege dit succes heeft ze het project Brel & Brass opgezet waarmee ze gedurende 2 jaar door Nederland en België toert, om samen met een lokaal orkest vooral veel muzikaal plezier te beleven. De nummers van Jacques Brel zijn door verschillende componisten speciaal gearrangeerd voor dit unieke project.

 

Het programma start om 15.00 uur met een instrumentaal half uur van Muziekvereniging Juliana waarna Micheline op de bühne komt met bekende nummers als Ne me quitte pas, Amsterdam, Bruxelles en Les Flamandes.


Van Hautem zingt Brel prachtig…. een uitstekende zangeres en een prima entertainster. Ze zingt gevoelig en expressief en ze heeft gevoel voor timing en theater. Ze communiceerde aanstekelijk met de zaal en met de Philips Harmonie.” (Eindhovens Dagblad).

 

Klik ook hier voor een recensie uit het AD van 18-5-2017.


Als special guest speelt Jos Jansen enkele nummers mee. Jos Jansen is een fenomenaal bastrombonespeler die jarenlang bij de Marinierskapel van de Koninklijke Marine heeft gespeeld. Tegenwoordig staat hij als dirigent voor het DT Orchestra na vele jaren solo optredens te hebben gedaan in Europa en de Verenigde Staten.


Dit wordt een grandioze middag in de Schouwburg in Lochem die u niet mag missen.

 

Voor het bestellen van kaarten gaat u naar Schouwburg Lochem [ Link->Programma]. De kaarten kosten 19 euro excl. administratiekosten maar inclusief een pauzedrankje.

08-07-2017

Ieder jaar sluit Juliana het seizoen af met een gezellige, actieve slotavond. Dit jaar was deze avond op donderdag 6 juli en stond in het teken van Frankrijk omdat we momenteel bezig zijn met het instuderen van Franse muziekstukken die we op zondag 21 januari 2018 ten gehore zullen brengen in de schouwburg in Lochem.

De avond was georganiseerd door de 2e klarinettisten en zij kunnen met recht trots zijn op hun organisatorische kwaliteiten. We werden ontvangen in de kantine van de ijsbaan met koffie/thee en een lekkernij waarbij we direct in groepen werden ingedeeld. Vervolgens ging je met je groepje alle spelletjes langs: een proeverij met Franse producten, het Kim-spel, natuurlijk Jeu de boules, een quiz en de voeljurk waarbij verschillende items geraden moesten worden. Mede dankzij het prachtige weer werd er volop genoten en hard gestreden.

De winnende groep mocht nog een afsluitend spel spelen waarbij de meiden het opnamen tegen de jongens. Helaas voor de meiden werd dit spel gewonnen door de jongens en daar waren ze maar wat trots op.

Een onweersbui op het einde van de avond maakte dat de boel weer snel opgeruimd was en men met een tevreden gevoel huiswaarts ging.

Chapeau voor de organisatie.

08-07-2017

Op zaterdag 1 juli heeft Juliana, in het kader van de zomerconcerten van de Almense kerk, een gevarieerd programma ten gehore gebracht waar jong en oud van heeft genoten. Helaas waren de weersomstandigheden dusdanig dat buitenspelen geen optie was waardoor het "hele circus" zich binnen in de kerk afspeelde.

Juliana is een harmonieorkest met veel jeugd (waar ze trots op is) en de jeugdleden hebben deze middag dan ook op verschillende manieren een rol gespeeld. Zij hebben niet alleen hun muziekkwaliteiten laten horen maar ook, onder begeleiding van het orkest, een circusact laten zien. De menselijke kanonskogel was een nog nooit eerder vertoonde act die de mensen op de banken deed sidderen. Wat een spektakel.

Na afloop werden de leden Herman ten Have, Sander de Greef en Linda Schieven gehuldigd voor jaren van trouwe dienst aan onze en andere muziekverenigingen. Sander en Linda waren 25 jaar lid van Juliana en Herman was zelfs 70 jaar actief in de muziek waarvan de laatste 57 jaar bij Juliana.

Al met al een geslaagde middag met veel gezelligheid.

04-07-2017

Route De openluchtdienst van 6 augustus 2017 staat dit jaar gepland in het dorpsbos in Exel.

Vanaf Almen richting Laren ga je na het spoor de 2de afslag rechts (=Rossweg).
Deze weg blijf je volgen, steek bij de verkeerslichten recht over (=Ampsense weg), volg de borden richting Exel.
In de bebouwde kom ga je de 1ste weg links en de zand-/grasweg rechts (= tegenover loonbedrijf Elweco).
Je komt dan vanzelf in het bos uit.

22-06-2017

Op zaterdag 1 juli geeft muziekvereniging Juliana in het kader van de kerkopenstelling een luchtig concert op het schoolplein.
Ook de jeugd van de samenspelgroep laat van zich horen. Niet alleen op muziekinstrumenten, ze treden ook op als acrobaten en clowns.
Als u buiten wilt kunnen zitten neem dan een krukje of een stoeltje mee. Bij slecht weer wordt het concert in de kerk gegeven.

Poster Inloopconcert juli 2017

 

23-04-2017

Op donderdag 13 april 2017 is tijdens de Algemene Ledenvergadering afscheid genomen van drie bestuursleden te weten Ben Barink, Janny Westendorp-Brinkman en Linda Schieven.

Als eerste werd afscheid genomen van Ben Barink. In het verleden was Ben 18 jaar secretaris terwijl hij de laatste zestien jaar penningmeester was. In totaal was hij maar liefst 34 jaar bestuurslid van onze vereniging! Voor deze topprestatie ging de gehele vereniging onder langdurig applaus en hoera-geroep akkoord met het voorstel om Ben te benoemen tot erelid van Muziekvereniging Juliana. Een welverdiende titel voor Ben die zoveel heeft betekend voor onze vereniging.
Niet alleen het financiële gedeelte had Ben altijd op orde, ook heeft hij al die jaren heel veel bijgedragen op organisatorisch gebied. Hij leerde de bestuursleden plannen maken en vooruit kijken. Hij was een groot voorstander en uitvoerder van vernieuwende en verfrissende ideeën.
Ben wordt opgevold door Jan de Groot als penningmeester. De komende maanden zal Jan ingewerkt worden door Ben.

Als tweede werd afscheid genomen van Janny Westendorp-Brinkman. Zij was secretaris vanaf 2005 en werd herkozen in 2008, 2011 en 2014. Behalve secretaris was Janny ook de contactpersoon van de Commissie Instrumentenfonds waar ze de vergaderingen van bijwoonde. Daarnaast vertegenwoordigde Janny Juliana bij heel veel Almense verenigingen. Met altijd een goed humeur en met een bijna vanzelfsprekendheid verzorgde Janny de notulen, brieven, verslagen en jaarstukken. En alles altijd op tijd.
Janny wordt opgevolgd door Selma van Os als secretaris.

Als derde werd afscheid genomen van Linda Schieven. Linda was bestuurslid sinds 2011 en herkozen in 2014. Linda zorgde al die jaren voor de PR. Ze schreef met veel kennis en vaardigheid de artikelen voor de Almenak, de huis-aan-huis bladen, maakte posters en programmaboekjes. Tevens was Linda de contactpersoon tussen de MKC (Muziekkeuzecommissie) en bestuur.
Linda wordt opgevolgd door Jopie van Doleweerd.

Als dank ontvingen alle drie een prachtige vaas, waarop hun eigen muziekinstrument en het Juliana-logo gegraveerd staan, opgemaakt met bloemen.

05-03-2017

Op zondag 2 april 2017 om 14.30 uur vindt in de Kerk in Almen het gezamenlijke concert van Zangvereniging Vocaal en Muziekvereniging Juliana Almen plaats. Beide verenigingen zullen hun eigen werk ten gehore brengen, maar uiteraard zullen gezamenlijke werken niet ontbreken. Luistert u onder andere naar “A fairy tale” van Ferrer Ferran en muziek uit “Grease” door het orkest, "A Claire Benediction" van John Rutter en "Shure on this Shining Night" van Morten Lauredsen door het koor en “A Concert Celebration” met muziek van de hand van Andrew Lloyd Webber als één van de gezamenlijke werken. Zoals u leest, een zeer gevarieerd programma! De toegang is gratis, er is gelegenheid voor een vrije gift. We hopen u te mogen verwelkomen!

Poster Concert 02-04-2017

 

13-01-2017

Zaterdag a.s. 14 januari 2017 is het zo ver.

Dan heeft Juliana een workshopmiddag met als thema “Adem  en Klank”

 

We starten om 12.45 uur in Ons Huis. De verschillende groepen verdelen zich over de ruimten in Ons Huis.

Het programma is oefenen met externe workshopleiders elk gespecialiseerd in een bepaald instrument.

De bedoeling is te leren om met een goede ademhaling de klank van het instrument te verbeteren.

Aan het eind van de middag wordt van het geleerde een demonstratie gegeven.

 

Ook komen vanaf de pauze alle leerlingen er bij en zij laten tijdens de presentatie eveneens zien wat ze geleerd hebben.

 

De openbare presentatie van het geheel vindt vanaf 16.15 uur plaats in de bovenzaal van Ons Huis.

 

30-10-2016

Heeft u zin in een muzikale avond, maar net even anders dan anders? Kom dan op zaterdagavond 26 november naar De Nieuwe Aanleg in Almen om te luisteren naar het gezamenlijke concert van de muziekverenigingen Juliana uit Almen en Soli Deo Gloria uit Harfsen. U kunt deze avond 3 verschillende orkesten horen spelen: harmonie, fanfare en malletband, welke respectievelijk onder leiding staan van Gilian Schmidt, Cor Lam en Harry Klaassen. Het concert start om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur is de zaal open. De toegang is gratis, er is gelegenheid voor een vrije gift. Wij hopen u in groten getale te mogen verwelkomen!
Concert 26 nov 2016

21-05-2016

Zaterdagmiddag hebben vijf van onze leerlingen examen gedaan. Deze  praktijkexamens werden in Twello georganiseerd door de Muziekbond Gelderland Flevoland.

Voor het A-diploma slaagden Jan de Groot op klarinet, Mark Kolkman op saxofoon en Arjen van Doleweerd op Bariton.

Voor het B-diploma slaagden Iris van Gijtenbeek en Vera Vrielink beiden op trompet.

Allen van harte gefeliciteerd en hulde aan de docenten die de leerlingen tot dit niveau hebben opgeleid.

Dinie Rouwenhorst, Voorzitter.

19-05-2016

Op zondag 5 juni om 11.30 spelen wij in de theetuin van De Hoofdige Boer in Almen. Een ‘High Tea’ mag dan natuurlijk niet op het programma ontbreken en we hopen dat we met ‘Carnival of the Insects’ de echte insecten op afstand kunnen houden. ‘Muziek is Cool’ zullen we samen met de instrumentleerlingen laten horen. Benieuwd naar deze en de andere stukken die we ten gehore zullen brengen? Kom naar de theetuin en geniet onder het genot van een kopje thee (of koffie) van onze muziek. De entree is gratis.

Theetuin

Theetuin

02-04-2016

Op vrijdag 8 april onthult de "Elf Marken"  aan de Dorpsstraat bij "het Elger" een monument.
Dit monument herinnert de veertig gesneuvelde Canadese militairen die daar in 1945 tijdelijk begraven hebben gelegen.
Een groep van Muziekvereniging "Juliana" verleent haar muzikale medewerking vanaf 13.45 uur.

29-02-2016

Muziekvereniging Juliana Almen heeft op haar winterconcert jubilarissen Fennie Huzen en Henk Muileman gehuldigd. Fennie is 25 jaar muzikant en veel van deze jaren speelde ze bij Juliana, eerst op trompet en nu op hoorn. Daarnaast zette ze zich jarenlang in voor het bestuur en tegenwoordig buigt ze zich over de muziekkeuze. Henk Muileman is maar liefst 50 jaar muzikant. Het musiceren leerde Henk bij Kunstmin in Gorssel. Bij Juliana speelde hij jarenlang trompet en na een “slippertje” op trombone versterkt Henk nu de hoornsectie. Onder leiding van Henk werd eind jaren ’70 het fundament gelegd voor het Juliana van nu. Na 16 jaar bestuurswerk werd hij benoemd tot Ere-Voorzitter. Fennie en Henk nogmaals gefeliciteerd met jullie behaalde mijlpaal en we wensen jullie nog vele muzikale jaren toe!

26-01-2016

Hierbij nodigen we u uit voor ons Winterconcert op zaterdag 13 februari 2016 om 20.00 uur in Sportzaal Almeloë te Almen. Dit is het eerste grote concert onder leiding van Gilian Schmidt. Er wordt een zeer afwisselen programma ten gehore gebracht en ook de leerlingen en blokfluiters zullen even aanschuiven bij het orkest om te ervaren hoe dat is. We hopen dat we u allemaal mogen verwelkomen op ons Winterconcert! De toegang is gratis.

12-01-2016

Wat ik zag en hoorde op de laatste Playbackshow in Almen! Zoveel jong talent; en dat hebben ze geleerd bij Juliana.

Tijdens het bezoek aan de 37e Almense Playbackshow (destijds opgezet door onze vereniging) viel het mij op hoeveel deelnemers hun roots hebben liggen bij de plaatselijke harmonie, ofwel onze muziekvereniging Juliana Almen. Van de 51 deelnemers zijn er 22 ooit lid geweest van onze vereniging. Dat gaat van blokfluit, slagwerk, saxofoon, hoorn tot trombone. Van deze 22 jongeren spelen er nu nog 7 mee in ons orkest! Dat is toch een score om blij mee te zijn. En wat een prachtig verzorgde optredens werden er neer gezet. Complimenten voor alle deelnemers. 

Nog een weetje.

Van 27 december 2015 t/m 5 januari 2016 hebben twee oud-leden deelgenomen aan een concertreis door China. De Stichting Vocal Dating organiseerde voor haar koor een reis naar China. Er was echter ook behoefte aan een orkest om het koor te begeleiden.Via Facebook werden musici gezocht. Teun Boschloo uit Almen (op tenorsaxofoon) tipte Stef de Kruyf uit Wieringerwerf (op trombone). Na auditie te hebben gedaan mochten beiden mee op reis. Een onvergetelijk gebeuren lijkt mij.

Voor al deze mensen geldt: Juliana is trots op wat jullie hebben bereikt zowel met de Playbackshow als de buitenlandse reis.

Dinie Rouwenhorst

 

29-11-2015

De historie van onze vereniging was geschreven tot november 2004. De vereniging hield toen echter niet op, maar ging gewoon door.

Bertha  heeft zich op de afgelopen tien jaar gestort en alle belangrijke gebeurtenissen op schrift gesteld.

Nu is voor iedereen weer zichtbaar wat de afgelopen periode is gebeurd. [Geschiedenis]

17-08-2015

Na een welverdiende vakantie waar iedereen hopelijk enorm van heeft genoten, gaan aanstaande donderdag, 20 augustus, de repetities van het orkest weer van start! We repeteren twee keer onder leiding van Alike Jonkman waarbij we hard aan het werk gaan voor het afscheidsconcert. Dat vindt plaats op donderdag 3 september om 19.30 op het Schoolplein in Almen. Komt u ook luisteren?!

30-08-2015

Almen – Met een concert neemt muziekvereniging Juliana uit Almen donderdagavond 3 september afscheid van haar dirigente Alike Jonkman.Het concert wordt gehouden op het schoolplein of bij slecht weer in de kerk en begint om 19.30 uur. Bezoekers wordt gevraagd om zelf een stoel mee te nemen.

Op het programma staan werken die zijn gespeeld gedurende de tijd dat Jonkman voor dit orkest stond. In 2003 n
am zij de dirigeerstok in Almen ter hand. Telde het harmonieorkest bij haar aantreden ruim veertig leden, nu zijn het er maar liefst 54. Vele hoogtepunten beleefden dirigent en orkest. Zoals het honderdjarige bestaan van de vereniging,een reis naar Engeland met optredens, de Almense Proms en Almen Live tijdens Almense feesten en succesvolle deelname aan concoursen. Het afscheid zal dan ook zwaar vallen, maar na twaalf jaar plezierige samenwerking was het tijd voor vernieuwing. Na afloop van het concert dat circa een uur duurt, is er gelegenheid om in dorpshuis Ons Huis persoonlijk afscheid van Jonkman te nemen. De dirigeerstok wordt overgenomen door Gilian Schmidt uit Lobith.

17-08-2015

We gaan weer beginnen!
En wel meteen met het afscheidsconcert voor Alike.

Deze is, zoals jullie weten, gepland op donderdagavond 3 september. Wat we spelen is al aan jullie bekend gemaakt in een mail van Wilrike in juni. Het kan zijn dat hier nog enige wijziging in komt. Lord Tullamore komt te vervallen en mogelijk ook Always Look on the bright side of life. Alike zal donderdag bepalen wat er definitief wordt gespeeld op 3 september. Maar op de eerste repetitie moeten we wel meteen spijkers met koppen slaan. Er zijn al een paar afmeldingen voor die eerste repetitie,  deze leden hebben beloofd thuis al vast goed te oefenen. Laten we dat allemaal maar doen.

Dus het programma voor de komende weken is als volgt:
-Donderdag 20 en donderdag 27 augustus repetitie o.l.v. Alike
-Donderdag 3 september
: afscheidsconcert. Informatie hierover volgt.

-Zondag 23 augustus wordt weer de Berkelmarathon gezwommen en wij zijn gevraagd deze muzikaal te begeleiden (dit is door ons toegezegd).Bert vaart ons in de Fute, dus het wordt vast gezellig. Verzamelen op het zwembad om 12.45 uur. Mee: marsenboekje, paarse boekjes en deuntjesboekje, kleding: blauw/fuchsiashirts.

Vanaf donderdag 10 september gaan we dan door met Gilian met als eerstvolgende optreden onder zijn leiding de kerstnachtdienst begeleiding.

Verder: zijn jullie al ingelogd op de nieuwe Juliana website? Als je dit bericht kunt zien, dan wel, want hij is (als het goed is) alleen zichtbaar als je ingelogd bent op de site. Leuk dat jullie je hebben geregistreerd en ook inloggen!

Tot donderdag allemaal!

11-07-2015

Als je als Juliana-lid inlogd zie je zovéél meer!
We vragen alle leden zonder inlogcode daarom alsnog een account aan te maken.
Kies "Inloggen [registreren]" onderaan het menu.
Of klik hier op [registreer], vul alles in en wacht totdat de beheerder de toegang per mail heeft bevestigd.

23-06-2015

16e Borculose taptoe 27 juni 2015 ook weer met regionale korpsen


De Borculose taptoe op zaterdagmiddag 27 juni belooft zeer fraai en afwisselend te worden.

Het wereldberoemde wielrijdersmuziekkorps ”Bicycle Showband Crescendo” uit Opende zal ongetwijfeld voor veel muzikaliteit, hilariteit en spektakel zorgen met haar nieuwe show.

De Amersfoortse showbands Juliana en Bernhard (jeugd) zullen laten horen en zien dat ze bij de top van Nederland horen op taptoe gebied.

De organisatie van de Borculose taptoe, “Stichting voor Cultuur, Sport en Spel”, heeft er in het verleden terecht voor gekozen elk jaar ook één of meerdere regionale korpsen te contracteren.

Dit jaar zijn dat Drumfanfare Euphonia uit Eibergen gemeente Berkelland en Schutterij De Eendracht uit Ulft gemeente Oude IJselstreek.

Drumfanfare Euphonia Eibergen is enkele jaren geleden ontstaan uit het voormalige Jachthoorn-korps. Deze groep actieve muzikanten is erg fanatiek aan het repeteren gegaan en het resultaat mag er zeker zijn. Ze hebben al bewezen dat ze in deze relatief korte periode een prachtige show kunnen presenteren.

De Schutterij Eendracht Ulft zal tijdens haar 2 shows een heel ander geluid laten horen en ook visueel is er, vergeleken met de andere korpsen, wat aparts te genieten. Van het publiek uit voorgaande jaren kwam de wens naar voren om een korps te laten optreden die ook in haar show vendelzwaaien kan presenteren.    

De taptoe wordt gehouden tijdens de Borculose Weerkomdaage op zaterdagmiddag 27 juni 2015 van 14.30 uur tot 17.00 uur. Locatie: hoofdveld van VV Reünie aan de Haarloseweg 13 in Borculo met tribunes waarvan het grootste gedeelte overdekt is.

Voorverkoop van entreekaarten bij het TIB (v.h. VVV) aan de Hofstraat 5 (tel. 0545-271966) en bij Tabak en Wijn en Zo, Veemarkt 4 te Borculo. Online kaarten via www.cultuursportspel.nl. Entreekaarten kosten in de voorverkoop € 12,= per persoon en aan de kassa € 15,=. Kinderen tot 12 jaar, kaarten voor de helft van de entreeprijs, mits onder begeleiding volwassene(n).

 

 

 

  

      

 

 

27-04-2015

Dinsdag 5 mei 2015

BEVRIJDINGSCONCERT

Openluchttheater Lochem  |  14.30 uur - 16.30 uur

30-11-2014

Weken hebben we heel hard gestudeerd op drie werken. Naast de ‘gewone’ repetities waren er ook sectierepetities, een studiemiddag en een studiedag met als afsluiter een try-out concert om zo goed voorbereid mogelijk te verschijnen op het concours.

Op 22 november was het zo ver: de dag van het concours! Eerst het slagwerk inladen en dan op naar Zutphen waar we om 9.55 inspeelden. Dat klonk al best goed voor de vroege morgen.

Na de laatste aanwijzingen en succeswensen vertrekken we richting het podium. Wat een mooie zaal om in te mogen spelen! Even een beetje de zaal leren kennen door een beetje in te blazen en dan gaat het toch echt beginnen. We worden aangekondigd en er wordt wat verteld over onze vereniging. Dan wordt onze dirigent, Alike Jonkman, aangekondigd en zoals het hoort staat onze concertmeester op. Alleen...bleek dit niet de aankondiging te zijn waarbij we moesten opstaan! De spanning is meteen gebroken.

En dan...dan gaan we spelen. Als eerste het inspeelwerk ‘Fanfare Festive’. Dit wordt niet beoordeeld, maar juryvoorzitter Alex Schillings vindt het openingswerk een uitstekende keuze! Hij vindt het intro zeer fraai en veelbelovend voor de toekomst.
Vervolgens spelen we de twee werken die beoordeeld worden, ‘Anjin: Blue Eyed Samurai en ‘Virginia’, en voordat we het weten spelen we de laatste noot en zit het concours erop!
Dan begint het lange wachten, want pas rond kwart voor twee is de uitslag. We horen wat het publiek dat speciaal voor ons naar Zutphen is gekomen van ons optreden vindt (geweldig dat jullie er waren!) en luisteren naar andere orkesten.
En dan...de uitslag: Voor ‘Anjin’ krijgen we 82,17 punten en voor ‘Virginia’ 82,67 punten. Gemiddeld 82,42 punten, wat een prachtige eerste prijs betekent!
Gauw gaan we terug naar Almen waar heerlijke pannenkoeken op ons wachten. Ook is Muziekvereniging Apollo uit Laren gekomen om ons een serenade te brengen. Super dat jullie dat speciaal voor ons komen doen! We lopen de polonaise door de zaal! We drinken nog wat en praten na en dan zit de dag er echt op.
We kijken terug op een zeer geslaagde dag waarop we het allemaal zeer goed naar ons zin hebben gehad, met als fantastisch eindresultaat een prachtige eerste prijs!

Jurybeoordeling:

Het eerste beoordeelde werk is ‘Anjin: Blue Eyed Samurai’:
Van de juryvoorzitter krijgen we hiervoor een compliment en dat uit zich in 83 punten. Jurylid Durk Lautenbach vindt de inleiding knap en behoorlijk van klank. De zuiverheid zou iets beter kunnen. Jurylid Bauke Schut sluit zich hierbij aan: mooi lijnenspel en mooie kleuren in de inleiding, maar wat onzuiver in het middenregister. Het orkest en dirigent laten een enthousiaste en beheerste uitvoering horen. In het algemeen heel knap gedaan. Mooie bezetting. Neem muzikaal iets meer tijd en besteed meer aandacht aan de klankafwerking, probeer veder te ontwikkelen. Van deze twee juryleden krijgen we respectievelijk 83 en 80,5 punten.

‘Virginia:
Alex Schillings schrijft dat de sfeer prima is. Er wordt met zeer veel smaak gemusiceerd. Zeer prettig om naar te luisteren, prima toekomst. Orkest heeft zeer vele mogelijkheden, goede scholing, groot compliment! Ook een enorm compliment voor onze paukenist Selma van Os die nu ongeveer een jaar en 9 maanden de pauken bespeelt. De juryvoorzitter schrijft dat ze een uitstekende roffeltechniek heeft! Van hem krijgen we 83 punten. Durk Lautenback schrijft dat de inleiding wat onzuiver was, maar een goede dynamische opbouw heeft. Knap gedaan, jullie spelen met overgave, maar met iets meer detail ook in klank en balans kunnen jullie nog winst maken. Ook van hem 83 punten. Bauke Schut vindt dat we het Adagio in het begin nog wat meer moeten uitwerken, maar vervolgens is er een goede spanningsopbouw en zijn we trefzeker. Het slot is wat minder zuiver, maar wel spanningsvol. Van hem krijgen we 82 punten.