Jaren na het ontstaan van het idee om de kerkklokken te eren was daar dan op Tweede Pinksterdag de première van het muziekstuk “Hout, Koper, Brons en Staal”, gespeeld door Muziekvereniging Juliana met honderden bezoekers. Een kippenvelmomentje.
(Zie ook de films/beelden)
Op een nacht lag orkestlid Henk Muileman wakker en hoorde de kerkklokken. Omdat hij niet kon slapen bleef hij maar aan die klokken denken; hoe vaak die wel al niet geslagen zouden hebben. Henk: “Sinds jaar en dag worden de klokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap in Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen op te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school - en volksfeest in te luiden. Hoe leuk zou het zijn om daar iets mee te doen”.
Vervolgens kwam Henk er achter dat de kerkklokken al ruim 375 jaar trouw die boodschappen door gaven aan de bevolking. De twee bronzen kerkklokken waren in 1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.
Henk stapte met zijn idee om de Almense klokken te eren met een compositie voor kerkklokken en harmonieorkest naar het bestuur van Muziekvereniging Juliana en die waren meteen enthousiast. Fondsenwerving maakte het vervolgens mogelijk om een compositieopdracht te verstrekken aan de in Goor wonende Carl Wittrock; een Nationaal en Internationaal beroemde componist en dirigent, met premières in o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall New York. Ook hij was direct enthousiast, is de klokken komen bekijken en nam de uitdaging aan. In 2021 schreef hij het muziekstuk: Hout, Koper, Brons en Staal, waarin de harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten gecombineerd wordt met de nadrukkelijk dragende toon van de kleine bronzen klok (die g gestemd is) en het stalen aambeeld van de dorpssmid.
Het concert begon met een gevarieerd programma van 8 muziekstukken die achter elkaar door werden gespeeld. Daarna werden Henk Muileman en Carl Wittrock geïnterviewd door René Arendsen over het tot stand komen van het première stuk “Hout, Koper, Brons en Staal dat vervolgens werd ingeluid door de kerkklok en een trompetsolo.
Tijdens dit buitenconcert, aan de voet van de toren, viel alles op zijn plek. Uren van repeteren met onze eigen dirigent en Carl Wittrock, filmpjes opnemen om de tijd te meten tussen het moment van de klok aanslingeren en het daadwerkelijke slaan van de klok, het moment van doorgeven bepalen vanuit de dirigent via 2 personen naar de klokkenluider om de klok op het juiste moment tijdens het muziekstuk te laten slaan en dan nog de dreigende donkere wolken boven Almen die hun regen vasthielden tot na het concert.
Vooral het moment dat de klok wederom begon te luiden vlak voor het einde van het stuk, precies op het juiste moment, was voor velen een emotioneel momentje. Heel bijzonder.